Земельне питання: що відповів Держгеокадастр на звернення юристів

На початку вересня юристи БФ «Карітас Маріуполь» в колаборації з Маріупольською асоціацією жінок «Берегиня» та за підтримки 10 ОТГ Донецької і Луганської областей направили в Кабмін, Держгеокадастр і в Міністерство аграрної політики України звернення щодо приведення у відповідність окремих статей Земельного Кодексу, який вступив в силу з 1 липня поточного року. Приводом для цього стала невідповідність в законодавстві, що обмежує в правах використання земельних ресурсів 18 ОТГ, де працюють військово-цивільні адміністрації, та відсутність порядку роботи електронної системи торгів, яку має затвердити Кабінет міністрів, і яка нині впливає на весь аграрний сектор країни. Більше про звернення  можна дізнатися за посиланням

Днями юридична служба БФ «Карітас Маріуполь» отримала листа від Держгеокадастру, який хоча і не встановлює правових норм, але пояснює деякі статті у законодавстві.

Лист Держгеокадастру

«На сьогодні вже проведено серію перемовин та відправлено листи до багатьох міністерств та відомств стосовно земельної реформи та юридичних колізій, що сталися. Перший результат – відповідь Держгеокадастру означає, що використання спеціального закону цілком можлива без зміни Земельного кодексу напряму. Мова йде про Закон про ВЦА. Ми, зрозуміло, будемо і далі намагатися змінити деякі статті закону, але лист від Держгеокадастру – ознака того, що на нього можна посилатися і можна вже починати роботу. Другий момент, на якому хотілося б закцентувати увагу – це отриманий лист від профільного комітету Верховної Ради, в якому повідомляється, що Постанову Кабміну щодо організації та проведення земельних торгів вже прийнято. Протягом тижня, після офіційної публікації, на яку ми чекаємо, можна вже починати торги. Найближчим часом ми будемо зустрічатися з посадовими особами профільних держустанов і хочемо з’ясувати наскільки достатньо відповіді, яку ми отримали від Держгеокадастру. Не виключаю можливості, що отримані рекомендації можна буде використовувати як тимчасову міру і продовжувати працювати над змінами у законодавстві», – прокоментував перебіг подій координатор юридичних проєктів БФ «Карітас Маріуполь» Олександр Магдаліц.

Особиста зустріч юристів БФ «Карітас Маріуполь» з представником голови профільного комітету міністерства аграрної політики у ВР України та МінАПК запланована на початок жовтня.