Два роки на втілення: завершено Польсько-український благодійний проект

У Приазов’ї добіг до завершення унікальний дворічний проєкт зі створення у селах вздовж лінії розмежування мережі соціальної допомоги (опікунство), спроможних громадських організацій та медичного супроводу населення.

polska Pomoc

Два роки тому команда фахівців БФ «Карітас Маріуполь» за підтримки Міністерства закордонних справ Польщі та польської благодійної організації «Міст солідарності» почала втілювати проєкт у життя і тепер у 13 населених пунктах успішно працюють 50 опікунів, які доглядають 150 літніх людей. Наразі працюють 5 громадських організацій, до складу яких увійшли і опікуни, які вже придбали досвід роботи соціальних робітників, і просто активні люди з Каменки, Орловського, Андріївки, Чермалика та Мирного.

Два роки на втілення: завершено Польсько-український благодійний проект

У приміщенні БФ «Карітас Маріуполь» створено медичний центр, завдяки польським партнерам обладнаний сучасною медичною апаратурою і здатний приймати жителів буферної зони, а два ліцензовані терапевти мають змогу надавати якісну допомогу людям, котрі не мають декларацій з сімейними лікарями у державних медичних закладах.

Два роки на втілення: завершено Польсько-український благодійний проект– Ми взяли на себе великий пласт роботи з розвитку соціальної опіки у населених пунктах буферної зони. Найголовніше для нас було знайти активних людей, які мали бажання доглядати та надавати допомогу стареньким немічним людям, людям з інвалідністю, позбавленим уваги та захисту.

Робота опікунів та новостворених ГО протягом цих років постійно супроводжувалась професійною командою психологів, соціальних працівників, юристів та двома командами лікарів, що дало змогу селянам не тільки отримати нову професію, а й отримати нові знання, досвід та перспективи подальшого розвитку.

Все це стало можливим за підтримки наших польських партнерів, – каже керівник БФ «Карітас Маріуполь» о. Ростислав СПРИНЮК.

Опікунів весь цей час консультували та підтримували лікарі та психологи Благодійного Фонд – аби ті не припускалися помилок, робили все, дотримуючись методичних вказівок. До речі, методичний довідник та його створення – це ще один з напрямків проєкту, такий собі протокол дій, спрямований на поліпшення опікунської діяльності, особливо в частині надання первинної медичної допомоги літнім людям.

Протягом дії проєкту відбулися деякі зміни – замість надання опікунам статусу окремих ФОПів було прийнято рішення про створення громадських організацій, які мали б більш великий спектр діяльності, не виходили б за рамки діючого законодавства та на відміну від поодиноких приватних підприємців були б життєздатними. Про це розповідає керівник проєкту Тарас АРТЕМЕНКО:

Два роки на втілення: завершено Польсько-український благодійний проект– Спочатку ми мали намір з 50 опікунів зробити 25 ФОПів. Нажаль, рік роботи показав, що це неможливо з низки причин. Згідно законодавства, ФОПи мають сплачувати податок, починаючи з першого дня роботи. Для цього треба мати значний прибуток, низку замовників послуг, наймати працівників і сплачувати гроші ще й за них, що дуже складно в умовах прифронтових сіл та економічного стану його мешканців. Таким чином, 25 опікунів увійшли до складу новостворених ГО, частина приєдналася до вже існуючих організацій, де наші юристи допомогли зробити низку змін до статутних документів, щоб вони відповідали вимогам ведення соціальної діяльності.

Від «Карітас Маріуполь» пропорційно до числа опікунів, котрі увійшли до складу цих ГО, була надана благодійна допомога на розвиток. Це, так би мовити, невеличкі стартапи. На кожного опікуна прийшлося 10 тисяч гривень. Наприклад, у Мирному у нас було 7 активістів, які доглядали за 21 літньою людиною, у склад ГО увійшли шестеро, відповідно ГО отримала 60 тисяч гривень. Таке рішення, що було прийняте спеціальною комісією БФ, надало змогу згуртувати людей навколо ГО, зробити прозорою та ефективною звітність, бо на надані кошти було придбане обладнання, яке відтепер на балансі ГО.

Обладнання – це швейні та пральні машини, миючі пилососи, садовий інвентар, хлібопічки тощо. Воно дає змогу ГО надавати послуги – безоплатні для бенефіциарів проєкту та за невеличкі гроші тим, хто може сплатити. Печуть хліб – продають військовим або сусідам, перуть білизну, пилять дрова або щось ремонтують чи чистять – отримують гроші за послуги. Це дає змогу ГО бути самостійними, виконувати роботу і заробляти без допомоги ззовні.

Значна кількість коштів за проектом була витрачена на відкриття медичного центру у приміщенні головного офісу БФ «Карітас Маріуполь». Зараз відремонтовані та обладнані сучасною медичною апаратурою приміщення вже чекають на пацієнтів. Приймати жителів «буферки» тут будуть два кваліфікованих лікаря, які, як і сімейні лікарі у великих медичних закладах, укладатимуть декларації з тими людьми, які не потрапили до жодного сімейного лікаря і декларацій не мають. Ліцензування одного з лікарів зараз перебуває на фінальній стадії, другий лікар – Олександр Гонтар вже має ліцензію лікаря-терапевта та працює у цьому напрямку. Загальний прийом пацієнтів у медичному центрі поки затримано через COVID-19. З гуманітарних міркувань робота центру у повному обсязі відкладена до закінчення карантину, адже значна частина пацієнтів – літні люди, які перебувають у зоні ризику.