За ініціативи  БФ «Карітас Маріуполь» розпочато роботу по внесенню змін у «Закон про ВЦА»

Відбулася zoom-конференція робочої групи з підготовки змін до «Закону про ВЦА» з подальшим поданням його до Верховної Ради України та МінАПК.  У конференції взяли участь керівник юридичних проєктів БФ «Карітас Маріуполь» Олександр Магдаліц, представники Данської ради у справах біженців (DRC), представниця Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та ВПО України Катерина Демідчук, керівник проєкту «На лінії зіткнення» Андрій Грудкін та редакторка газети «Місцеве самоврядування» Яна Брусенцова.

«Ми отримали всю необхідну інформацію від ВЦА Донецької та Луганської областей і вже бачимо проблеми, з якими громади стикаються кожного дня. Група, яка зараз працює, так само, як і громади, бажають змінити цей Закон, уникнути правових колізій, які виявлені від початку дії земельної реформи. На даний час ми отримали відповіді від Держгеокадастру, профильних комітетів та МінАПК, в яких чітко зазначено, що виправити помилки у існуючому Законі не можна лише якимось наказом, потрібно змінювати закон. Тож головна наша задача –  з’ясувати, які статті існуючого «Закону про ВЦА» на сьогодні життєздатні, а які заважають роботі, які зміни треба зробити, щоби в подальшому звернутися з пропозиціями до відповідних комітетів та держустанов. Спочатку ми відправимо свої зауваження та пропозиції не тільки у адміністрації, а і у департаменти агропромислового розвитку кожної з областей та з’ясуємо чи всі зауваження враховані, а потім зробимо новий законопроєкт. Переконаний, що будь-який закон повинен не «лежати у шухляді», а ефективно працювати, над чим ми зараз і працюємо», – коментує результати конференції Олександр Маглаліц.

Наразі планується зробити п’ять змін до Закону, кожна з них вже пройшла декілька етапів вивчення, аналізу та узгоджень. Спочатку були виявлені невідповідності у «Законі про оренду землі» та «Законі про ВЦА», проведено опитування всіх очільників новостворених ВЦА стосовно впровадження нового Закону та ризиків під час його виконання. На підставі зібраних даних було зроблено офіційне звернення до державних установ https://mcaritas.org/blog/press/radio-svoboda-pro-yurystiv-karitas-mariupol/, https://mcaritas.org/blog/bf-karitas-mariupol-proviv-kruglyj-stil-z-pytan-zemelnoyi-reformy/,  отримано офіційні відповіді від Держгеокадастру та МінАПК  https://mcaritas.org/blog/zemelne-pytannya-shho-vidpoviv-derzhgeokadastr-na-zvernennya-yurystiv/ та проведено  практичний семінар для очільників місцевих рад, голів ВЦА та юристів ОТГ з Донецької та Луганської  областей з представниками держустанов, під час якого всі учасники мали можливість безпосереднього спілкування з представниками міністерств та обговорити проблеми існуючого Закону https://mcaritas.org/blog/zemelni-aukcziony-bf-karitas-mariupol-proviv-praktychnyj-seminar-uchasnykiv-torgiv-z-predstavnykamy-derzhstruktur/.

За два тижні робоча група має зробити проект нового «Закону про ВЦА». У середині листопада його буде надано на розгляд у профільний комітет Верховної Ради України.