За допомогою юристів БФ «Карітас Маріуполь» пенсіонерці враховано пільговий стаж

Майже чотири роки з моменту виходу на пенсію жителька Мар’їнки Лілія Володимирівна домагалася від Пенсійного фонду зарахування до пільгового стажу часу, що був відпрацьований на виробництві з важкими умовами праці, який вона заробила протягом 80–90-х років  на Мар’їнському шиноремонтному заводі. Тоді частина відпрацьованого часу в цеху з важкими умовами праці не була їй зарахована до пільгового стажу. Через два роки пенсіонерка знову звернулася до Пенсійного фонду  і знову отримала відмову.

«У жовтні 2020 року Лілія Володимирівна у черговий раз звернулася до ПФУ і знову отримала відмову. Жінка звернулася за консультацією до нас. Було прийнято рішення оскаржити дії Пенсійного фонду в Донецькому окружному адміністративному суді. Перед цим були направлені запити на роз’яснення в Мінсоцполітики та Мінекономіки відносно ситуації, коли в наказі по підприємству вказана посада, яка не збігається з записом у трудовій книжці», – розказує юристка Мар’їнського пункту надання безкоштовної правової допомоги БФ «Карітас Маріуполь» Оксана Федорова.

15 червня 2021 року Донецький окружний адміністративний суд виніс рішення про скасування рішення Пенсійного фонду про відмову в призначенні пенсії, про розгляд заяви повторно з урахуванням часу роботи у важких умовах і про врахування цього часу до пільгового стажу.

«З огляду на наведене, суд прийшов до висновку про задоволення позовних вимог у повному обсязі. Рішення прийнято в порядку письмового провадження 15 червня 2021 року. Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано», – зазначено у рішенні суду.

Рішення набуває чинності 15 липня цього року.

*** Ця стаття підготована у межах проєкту «Впровадження нових моделей надання безоплатної правової допомоги через місцеві органи влади», що реалізується БФ «Карітас Маріуполь» у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції.

Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цій статті, належать  виключно авторам і не обов’язково відображають погляди ООН та урядів Данії, Швейцарії та Швеції.