З ВЕЛИКОЮ БІДОЮ МОЖНА ВПОРАТИСЯ ТІЛЬКИ РАЗОМ!

Умови, у яких змушені зараз жити люди в зоні бойових дій – то є біда!

Голландська католицька благодійна організація Cordaid разом з благодійним фондом Карітас України ініціювали проект підтримки місцевих жителів та переселенців у буферній зоні бойових дій на сході України.

В більшості сел та містечок буферної зони газу або нема зовсім, або газопровід пошкоджено. Отже, паливо, це – проблема. Саме зараз – влітку, команда «Карітас-Маріуполь» почала готувати до наступної зими домогосподарства, що знаходяться у зоні бойових дій – 950 родин отримали дрова або паливні брикети за новим проектом, що його розпочали Cordaidта Карітас України. Ще 60 родин тепер будуть з електрообігрівачами.

Також цей проект передбачає відновлення пошкоджених внаслідок воєнних дій приватних будинків та соціальних об’єктів. На сьогодні Карітас-Маріуполь відновив більше, ніж 230 вікон у приватних оселях. В цьому команді соціальних працівників Карітас-Маріуполь допомагали місцеві активісти. Майже у кожному місті, містечку чи селищі, де працює Карітас, знаходяться громадські активісти, що погоджуються безкоштовно допомагати команді Карітас – вони сповіщають людей про наші приїзди, вони збирають документи та готують списки, вони розвантажують фури з твердим паливом, а потім розвозять по домівках нужденних ці дрова та брикети.

Та у людей проблеми не тільки з опаленням. Зрозуміло, що більшість проблем виникає з-за відсутності грошей. Погане харчування, відсутність опалення, постійний стресовий стан тягнуть за собою проблеми ще й зі здоров’ям. Малі та дорослі масово хворіють. І не завжди в родини є кошти навіть на найпростіші ліки. Одним з модулей проекту Cordaid є медицина. Вже 850 сім’ям працівники Карітас-Маріуполь доставили аптечки, наповнені необхідними ліками, яких вистачить на декілька місяців. А важкохворі отримали медичні ваучери, на які вони купуватимуть рецептурні ліки, аби підтримувати життя, і це, без перебільшення, питання життя і смерті, яке для 187 осіб на сьогодні вирішилося на користь життя.

Не менш важлива й психологічна терапія, що також входить до проекту. В страшних реаліях війни дуже важливо не втратити себе та знайти розраду постійному стресу. В цьому напрямку працює команда психологів Карітас-Маріуполь. Ще з самої зими і до сьогодні фахівці-психологи проводять групові заняття та індивідуальні консультації з дітьми та дорослими у зоні бойових дій.

Об’єднавши зусилля Cordaid, Карітас та активні громадяни з місцевих громад крок за кроком поліпшують гуманітарну ситуацію на сході країни.