Укладено угоду про співробітництво з Нижньотеплівською ВЦА

Підписано Угоду про співробітництво між БФ «Карітас Маріуполь» та Нижньотеплівською сільською ВЦА Щастинського району Луганської області. Загальна чисельність населення  територіального об’єднання  складає 7 000 людей. Підписання Меморандуму відбулося за участі голови Військово-цивільної адміністрації  Дмитра Кондратьєва та керівника проекту «Ефективне врядування і залучення громадян задля досягнення правосуддя, безпеки, захисту довкілля та соціальної єдності у східній Україні» Олександра Магдаліца. Відтепер юрисконсульт «Карітас Маріуполь» Тетяна Горька починає надавати юридичні послуги не тільки населенню Нижньотеплівської громади, а й місцевій владі.

Під час зустрічі було обговорено низку важливих питань з формування громади, визначені пріоритетні напрямки співпраці та коло першочергових завдань, які потребують термінового вирішення. Зокрема це стосується наведення ладу у сфері землеустрою, земельних паїв, становлення права власності та взаємовідносин між існуючими фермерськими господарствами.

«Головна стаття наповнення бюджету нашої громади – це земля. На даному етапі головним завданням я вважаю збереження земель та донесення до громадян, що вони є її власниками і що від того, як вона буде використовуватись і як будуть сплачуватися податки залежить добробут громади. Але це вже стосується зміни свідомості самих мешканців. Допомога юристів буде корисною під час роботи у земельній сфері, бо  ВЦА має обмежене коло повноважень з цього приводу. Тут є багато земельних ділянок під так званим «чорним прапором», над цим треба працювати. З виплатами боргів по зарплатам ми вже впоралися, не дали залишити без світла населені пункти. Є наміри придбати транспорт та відновити зруйнований міст.  Робота поступово йде у різних напрямках. Але для того, щоб у нас було не гірше ніж у Львові, ще багато чого треба зробити», – зазначив голова місцевої ВЦА Дмитро Кондратьєв.

Олександр Магдаліц подякував керівнику адміністрації  за довіру і підкреслив, що допомога юристів у розбудові міцної та життєздатної громади – пріоритетний напрямок проекту.

Відповідальна за сприяння впровадженню проекту від місцевого самоврядування  Вікторія Нецвітайло розповіла, що проект з надання безкоштовної правової допомоги – явище нове для мешканців багатьох громад. Люди спочатку не вірили в нього. Поступово, за допомогою позитивних результатів у вирішенні багатьох питань та так званого «сарафанного радіо» інформація про проект розповсюдилась поміж людьми. Тепер кількість звернень росте кожного дня.

«Серед людей, які вже звернулися по допомогу, є багато таких, що подолали навіть психологічний бар’єр щодо розповідей про свої сімейні та життєві проблеми незнайомій людині, а юрист – це людина, у певному сенсі, незнайома. Люди кажуть, що фахівцям проекту більш довіряють ніж фахівцям з платних консультацій. Більш того, проект працює в таких населених пунктах, що знаходяться у безпосередній близькості до лінії розмежування, і увага наших юристів надає їм впевненості, відчуття, що вони потрібні державі, що про них не забули і готові допомогти кожної миті. Це найдорожче, що може бути. До наших юрисконсультів навіть звертаються люди, які приїжджають з окупованої частини Луганщини. Тобто інформація про нас вже дійшла і туди, це надихає. Звісно є труднощі з обміном інформацією щодо заявників, бо рух між територіями обмежений, і ми туди поїхати не можемо, щоб отримати довідки чи якісь документи. Це перешкоди, але ми постійно шукаємо шляхи вирішення проблем»

Юрисконсульт проекту Тетяна Горька приймає громадян з понеділка по п’ятницю з 9-00 до 17-00.
Телефон для довідок: 050-405-35-42

***Ця публікація була підготовлена проектом «Ефективне врядування и залучення громадян задля досягнення правосуддя, безпеки, захисту довкілля та соціальної єдності у східній Україні» в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу та урядів Данії, Швейцарії та Швеції. Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди Програми, ЄС та урядів Данії, Швейцарії та Швеції.