polska Pomoc

Пристосовуючись до нових реалій

Психологічний супровід фахівців соціальної опіки в рамках проекту “Модель соціального обслуговування та охорони здоров’я в Донецькій області України” за фінансуванням Most Solidarności, Polska Pomoc та Ministerstwo Spraw Zagranicznych з початку літа став більш насиченим та змістовним.

Місяці суворого карантину, примусової ізоляції та абсолютної невизначеності пройшли досить важко та залишили помітний слід у житті та здатності планувати своє майбутнє у людей Донецького регіону. Близькість неконтрольованого кордону, міграція заробітчан, загострення воєнного стану та віддаленість адміністративно-соціальних послуг через зруйновану інфраструктуру – все це в умовах карантину суттєво вплинуло на здатність витримувати нові життєві виклики.

Та не дивлячись на такі складні обставини, наші соціальні робітники знаходять в собі сили бути привітними, гостинними та відкритими для нових знань, ідей, навичок. Ми, пристосовуючись до нових реалій, намагаємось оптимізувати та знайти якомога кращі підходи, методи та технології підвищення особистої ефективності, розвитку мотиваційної сфери наших опікунів.

Таким чином на початку липня стартувала програма підтримки ініціативи створення громадських організацій, як форми самозайнятості та соціально-відповідальної активності в локаціях імплементації проекту.

Пристосовуючись до нових реалій

Психологічний супровід в цьому процесі займає одну із ключових ролей.

Командоутворюючі (team building) тренінги для новостворених команд допомагають створити ефективну, продуктивну, працездатну команду із чітким розумінням своїх місій та цінностей. Така згуртованість, вже зараз дає позитивні результати, адже відчуття підтримки та об’єднанність за принципом спільних цілей, цінностей, дають відчуття знаходження на своєму місті. Всі заходи проходять в форматі дотримання карантинних вимог, що зміцнює простір довіри та відчуття безпеки в такі складні часи. Адже люди відчувають свою важливість, потрібність та актуальність, а також турботу про їх здоров’я.

Паралельно процесу роботи із командами, проводиться індивідуальна психодіагностична діяльність в рамках методології оцінки фахівців соціальної опіки, яка розроблена в рамках проекту, та індивідуальні консультації відповідно запиту опікунів.

Автор: Євгенія Ступнік