Проведено практичний семінар для юристів та представників ГО

Понад двадцятеро представників Громадських організацій та юристів з Донецької та Луганської областей прийняли участь у практичному семінарі з питань реєстрації ФОП та кінцевих бенефіціарів, проведений БФ «Карітас Маріуполь» згідно проєкту «Програма економічного розвитку Східної України», що реалізується за фінансової підтримки Данської ради у справах біженців. Провели семінар юристка Данської ради у справах біженців – Данської Групи з розмінування (DRC-DDG) Оксана Чекменьова та юристка БФ «Карітас Маріуполь» Алла Гнитько.

Пані Алла ознайомила присутніх зі змінами у законодавстві про фінансовий моніторинг та змістом Наказу про надання державному реєстратору актуальної інформації щодо юридичних осіб та ФОПів, строків подачі цієї інформації з моменту реєстрації і у разі змін особистих даних бенефіціара.

Було розглянуто низку проблем, пов’язаних з принципами громадських об’єднань, де відсутні статути та розподіл доходів. «Як правило всі ГО зареєстровані, як неприбуткові, і це поняття викликає непорозуміння при оформленні документів. «Карітас Маріуполь» та Данська рада буде адвокатувати ці питання до змін у законодавстві, бо на сьогодні ГО не звільнені від необхідності розкриття даних кінцевого бенефіціара або власника», – повідомила під час зустрічі Оксана Чекменьова. Далі фахівчиня продемонструвала, як саме треба заповнювати документи, яких вимог дотримуватись та відповіла на запитання присутніх.

За результатами семінару кожен з учасників отримав матеріали щодо оформлення документів з поясненнями фахівців. Крім того були надані контакти Харківського міжрегіонального управління юстиції для подальшого консультування.