Простір Підтримки. Звітуємо про нашу діяльність онлайн

Caritas Germany BMZ

Друзі! Карантин потрохи слабшає, і ми сподіваємось, що вже скоро побачимось з вами не тільки в форматі онлайн, бо в нас купа гарних ідей для вас, багато заходів, майстер класів та безліч інших цікавинок. Але поки що все це ми робимо онлайн)

Сьогодні хотіли б трохи відзвітувати вам про нашу діяльність за весь час карантину.

З початком вимушених обмежувальних заходів ми швидко перебудували наш графік та взагалі підходи до роботи з бенефіціарами, та наші фахівці переформатували свої заходи в онлайн.

Так, Центр для дітей та молоді продовжив вести кулінарні курси, тепер вже онлайн. Ми записали 5 модулів цікавих кулінарних уроків, після перегляду діти зможуть приготувати деякі перші та другі страви, салати та дуже смачні десерти. Бажаючих повчитись нескладним стравам виявилось багато – загалом на курси зареєструвались більш ніж 65 дітей з батьками!

Простір Підтримки. Звітуємо про нашу діяльність онлайн

Крім курсів фахівці цього центру працювали над багатьма іншими напрямками – психолог постійно проводить консультації онлайн, також, на початку карантину, було записано серію відеопорад від психолога. Соціальний педагог веде окремий модуль фінансової грамотності, де, крім текстової рубрики у фейсбуці, в якій він розповідає корисну інформацію про ваші статки, він веде онлайн фінансову гру «Життєвий капітал». Завдяки цій цікавій грі, можна на практиці опанувати всі свої фінансові навички. Також було проведено два великих вебінара з тайм менеджменту та з управління особистим часом, онлайн марафони для батьків з метою покращення їх навичок виховання дітей. А цікаві вечірки в ZOOM сприяли покращенню комунікативних навичок у дітей та якісному проведенню вільного часу під час карантину.

Фахівці Ресурсного центру також вели активну роботу в онлайн. Юрист проекту на постійній основі веде свою рубрику юридичних порад у фейсбуці, де всі бажаючи можуть залишити свої питання, на які пізніше можна отримати розгорнуті відповіді онлайн.

А от завдяки фахівцю по залученню ресурсів та лобісту нашого проекту, ми в котрий раз налагодили співпрацю з МЕТРО, та отримали 400 продуктових наборів, які видаються людям, які опинилися в складних життєвих обставинах через пандемію. Більш ніж 200 наборів вже видано, і, до речі до цієї роботи долучились не тільки фахівці Кризового Центру, про який зараз піде розмова, а й інші спеціалісти – фасилітатори відреагували на запит своєї громади з числа студентів ПДТУ. Про це трохи пізніше)

Кризовий центр. Звісно, карантин значно ускладнив роботу наших кейс менеджерів та кризового консультанта, бо без «прямого доступу» до клієнта, складно надати якісну та швидку допомогу. Але ми не сиділи склавши руки, а взялись за роботу в онлайн – крім рубрики на нашій сторінці у фейсбуці, де фахівці центру розповідають важливу інформацію стосовно роботи державних соціальних служб, алгоритму відновлення документів під час карантину та іншої дуже важливої інформації, фахівці Кризового Центру активно займаються дистрибуцією продуктових наборів.

На жаль, в умовах світової пандемії, багато хто зіткнувся з гуманітарними наслідками цих проблем, тому ми активно допомагаємо людям перебороти ці проблеми, давши змогу трохи заощаджувати гроші та активно займатись відновлюванням свого фінансового положення.

Що стосується роботи психолога Кризового центру – всі консультації з бенефіціарами ведуться в форматі онлайн. Також, дуже велика робота була зроблена психологом під час нашої Школи Волонтерів Онлайн, яку вона запускала разом з фахівцем по роботі з волонтерами, нашого Центру Розвитку Громад, про який ми зараз теж трохи вам розповімо.

Розвиток громад, їх ініціатив та волонтерство в Карітасі– це основні напрямки роботи Центру Розвитку Громад. За час карантину фасилітатори активно підтримували громади, надавали інформаційну підтримку онлайн стосовно реєстрації громадських організацій та вели тренінги онлайн стосовно проектного менеджменту, щоб підсилити знання з якісного впровадження проектів. Вся ця комплексна робота з громадами не змусила чекати на результат. Вже в квітні, коли закінчувався строк подачі заявок за нашою грантовою програмою, багато учасників нашого тренінга отримали можливість фінансування своїх соціальних проектів, наприклад ініціативна група зі студентів МДУ після такого тренінгу з проектного менеджменту, який вони прослухали під час навчання в нашій Школі Волонтерів Онлайн, таки виграли грант. Скоро вони отримають фінансування та зможуть активно почати свою волонтерську діяльність.

Переходимо до Школи Волонтерів Онлайн.

Це навчання доволі комплексне – в нашій Школі викладає психолог Кризового Центру, фасилітатор та фахівець по роботі з волонтерами. Під час навчання наші учні дізнались про психосоціальну складову такої роботи, про те, як піклуватись про своє психічне здоров’я, не вигоріти під час роботи та не вступати в конфлікти з людьми. Також навчання включає в себе проектний менеджмент та детальну інформацію про можливі напрямки діяльності волонтерів в Маріуполі, та, зокрема, в Карітасі.

Так от, вже наприкінці занять у Школі Волонтерів, наша нова, на цей раз волонтерська громада, встигла написати якісну заявку та виграти грант від Карітасу. Це соціально спрямований проект – піклування про літніх людей. Вони мають на меті підтримку самотніх стареньких, які і так через пандемію вимушені сидіти вдома, що значно знижує рівень їх життя. От саме цю категорію і вибрали собі наші студенти, і вже скоро розпочнуть реалізовувати свій надзвичайно актуальний соціальний проект!

Це далеко не вся робота, які ведеться впродовж карантину. Ми дуже сподіваємось на зустріч в нашому офісі, а поки що слідкуйте за нашими новинами у фейсбуці – на вас чекає багато цікавих подій від Простору Підтримки!