Досягнення Центру розвитку громад за 2019 рік

Простір Підтримки

Підтримка ініціатив, допомога у створенні громадських об’єднань та всебічний розвиток волонтерства – цією цікавою та важливою роботою займаються фахівці Центру Розвитку Громад

Цього року ми продовжували роботу з вже створеними за нашою допомогою об’єднаннями та допомагали з ініціативами новим представникам громад міста та прилеглих районів.

ГО «Модерна нація» в 2019 році продовжила свою діяльність в соціальному ХАБі «Разом у майбутнє», на відкриття якого вони отримали грант від Карітас Маріуполя ще в 2018 році.

В рамких роботи ХАБу, на постійній основі надаються безкоштовні юридичні консультації для мешканців селища. Проводяться курси англійської мови, заняття та майстер класи з дітьми та підлітками на розвиток особистості. Також представники нашої громади організовують тренінги для молоді, з підвищення обізнаності в питаннях демократії, самоврядування, проектного менеджменту та інших важливих напрямків. Робота, також, ведеться і в інших селищах району – Мирному, Анадолі та Новоолександрівці.

За 2019 рік, «Модерна нація» реалізували низку проектів від різних фондів – була організована безкоштовна Wi-Fi зона біля сільського будинку культури, де для комфорта селян були встановлені 4 великих лавки. Також, в рамках вже іншого інфраструктурного проекту, біля основних будівель селища були встановлені лавки та урни для сміття.

Цього року, в рамках гранту від нашої організації, було облаштовано баскетбольний майданчик біля школи. Ще один грант від Карітасу громада отримала на зйомку документального ролику «Не стерта пам’ять Тайфенбрунн». Цей фільм розповідатиме про знищене за радянських часів німецьке селище Олександрівка (яке було розташовано поблизу Привільного) та про важку долю етнічних німців, що проживали в цьому селищі. Незабаром відбудеться презентації цього фільму, а в знак шани перед пращурами, на місці розташування цього поселення було встановлено пам’ятний знак.

Також варто зазначити, що голова ГО «Модерна Нація» увійшов до складу Громадської Ради Волноваського району. Це відкриває нові можливості у лобіюванні інтересів громади на рівні Волноваської районної ради.

Під кінець року. У зв’язку з переїздом голови організації в смт. Мирне, діяльність організації було значно розширено. Наразі, в Мирному проводиться робота по об’єднанню ініціативних мешканців і створенню вже другого соціального ХАБу від ГО «Модерна Нація».

Вже в 2020 році, в рамках реформи децентралізації, планується створення Мирненської ОТГ, до складу якої можуть увійти багато населених пунктів. Представники «Модерної Нації» зайняли активну позицію в цьому питанні, та проводять роз’яснювальну роботу серед мешканців цих населених пунктів, допомагаючи сформувати пропозиції до стратегічного розвитку майбутньої ОТГ.

На початку року по нашу допомогу звернулась спортивна громада «Приазовський клуб «Борець», яка завжди знаходиться у скаженому ритмі спорту та навчання.
«Ми будуємо націю здорових, спортивних та щасливих людей» – так говорять члени нової громади, до яких входять професійні спортсмени та початківці. З самого початку своєї діяльності, вони працювали у напрямку патріотичного виховання дітей з загальноосвітніх шкіл та реабілітаційних центрів, організовуючи показові виступи, спортивні заходи та змагання.

Такі заходи допомагають згуртувати дітей та молодь, сформувати ідею фізкультури і спорту, як частину вільного часу та виховують патріотичні цінності.
В основі ведення їх діяльності – ведення спортивних секції з Греко-Римської боротьби та курсів самозахисту для жінок, в загальноосвітніх школах міста, зокрема і школах мкр «Східний», в якому після обстрілів міста в 2015 році було закрито більшість спортивних секцій, спортзалів та інших закладів для заняття спорту.

Відкриття таких секцій в цьому районі дало змогу дітям та молоді, які знаходяться в складних життєвих обставинах направити свою енергію і потенціал на покращення свого фізичного та психоемоційного стану.

В цьому році громада реалізувала грантовий проект «Самозахист для жінок». В ньому прийняли участь близько 80 жінок, які вдосконалили свої фізичні навички, навчились основним принципам захисту при можливому фізичному насильству або небезпеки, укріпили свій емоційний стан та підвищили впевненість в собі і своїх силах. Це значно покращило якість їх життя та відношення з соціумом.

Маючи невелику кількість членів громадської організації, вони прагнуть навчитись новим знанням з управління громадою, створенням проектів, фандрайзингу та іншим важливим темам, які допоможуть розвиватись громаді та розширити їх потенціал.
Наразі ГО «Борець» набирає нових членів громади для розширення та збільшення якості роботи.

ГО «Дивись серцем» об’єднує батьків та дітей з інвалідністю у Волноваському районі. Діяльність організації розповсюджується на покращення рівня життя дітей з особливостями та інтеграції їх у суспільство. За час роботи з фахівцями Простору Підтримки члени громади здобули навички комунікації, фандрайзингу, проведення PR акцій та написання грантових заявок, реалізації проектів, налагодження співпраці з місцевими органами самоврядування.

За 2019 рік громадою було реалізовано низку заходів по розвитку, реабілітації та відпочинку дітей з інвалідністю. На постійній основі проводяться заняття з каніс\іпотерапії, різноманітні майстер класи, діти приймають участь у фестивалях та святах не тільки в Волновасі, а і в інших містах України, відвідують зоопарки, дельфінарії, тощо.

Громадською організацією налагоджено співпрацю з різними благодійними фондами та меценатами, що дає змогу допомагати родинам, що опинились в найскрутнішому становищі.

За рік реалізовано два великих проекти, спрямованих на розвиток інклюзії та покращення надання медичних послуг в громаді Волноваського району.

Завдяки гранту від Карітасу Маріуполя, ГО «Дивись серцем» придбала фотоапарат та принтер, що дало їм змогу робити гарні фото і відео про діяльність, та поширювати інформацію про роботу організації, досягнення діточок, дякувати благодійникам та залучати нових.

Реалізовано проект «Громадська експертиза доступу до медичної допомоги мешканців Волновахи у комунальних медичних установах», в межах їх співпраці з програмою ООН, із відновлення та розбудови компоненту «Місцеве самоврядування та реформа з децентралізації влади» за фінансової підтримки Європейського союзу. ГО «Дивись серцем» провела круглий стіл, з представниками медичних закладів Волновахи, де було презентовано проведену оцінку та запропоновані шляхи вирішення виявлених проблем. Результатом проведеної роботи стало запровадження при лікарнях наглядових рад та були напрацьовані шляхи покращення доступу громадян до надання медичних послуг у Волновасі.

Активна діяльність громади не залишила байдужими місцеві органи самоврядування і ГО було надано приміщення для роботи та зустрічей з батьками дітей з інвалідністю.

Але найголовнішими досягненням роботи нашої громади стали щасливі посмішки дітей, набуті навички та можливість спілкування та розвитку дитячих талантів.

Громадська організація «Ідія» заснована випускниками вищих навчальних закладів Маріуполя, які бажають допомагати розвиватись молоді, вирішувати соціальні проблеми та задовольняти культурно-навчальні проблеми. Наразі, в складі громади не тільки випускники ВНЗ, а і діючи студенти, які допомагають створювати всі необхідні умови для досягнення цілей громади.

Основна діяльність спрямована на захист прав ВПО, задоволення соціальних, духовних, освітніх та інформаційних потреб на території Маріуполя.
Вже на початку своєї діяльності вони організували освітньо-розважальний проект для внутрішньо-переміщених осіб з соціальної інтеграції, ненасильницькому спілкуванню та стресостійкості, адже в наших умовах виникла гостра потреба в глибшому розвитку цих навичок, щоб не нашкодити собі та оточуючим. Цей проект мав на меті передачу інформації та методів розвитку шляхом взаємної комунікації та власних прикладів, якими ділились всі залучені до проекту. Завдяки такому формату роботи бенефіціари проекту спромоглися згуртуватись та обмінятись досвідом.

По закінченню цього проекту, громада розпочала новий – «Саморозвиток». Цей проект складається з консультування студентів ВПО про оформлення документації для оформлення соціальних виплат, надання пільг, кінопоказів з метою психологічного розвантаження. Також проводяться курси і тренінги з фінансової грамотності. Для студентів це було можливість дізнатись нове про взаємовідношення в соціумі, відкритись самому собі, проаналізувати свої дії по відношенню до людей та отримати нові знання та навички, необхідні для свідомого взяття відповідальності за своє майбутнє. Після участі у цьому проекті, у студентів значно покращився емоційний стан, зменшилась напруга та агресія, вдосконалились життєві навички. В подальшому планується розширювати свою діяльність на декілька вищих навчальних закладів.

Деякий час тому до фахівців Простору Підтримки звернулась мама дитини з кохлеарним імплантом, яка самотужки намагається допомогти маріупольським родинам, в яких є дітки з порушенням слуху. З’ясувалося, що в Маріуполі відсутні фахівці та необхідне обладнання для діагностування та реабілітації дітей з порушенням слуху. Єдина установа, що цим займається – школа-інтернат для слабочуючих дітей, але фахівці цього закладу не володіють сучасними методами навчання «чути» та «розмовляти» дітей з кохлеарними імплантами, що унеможливлює повноцінну інтеграцію дитини в суспільство. Тому, батьки вимушені самостійно вирішувати проблеми лікування та реабілітації дітей.

Завдяки плідній роботі наших фахівців з ініціативною групою батьків, була створена громадська організація «Я Вас Чую», діяльність якої направлена на створення соціальних послуг для даної категорії дітей та покращення якості життя родин, в яких виховуються діти з проблемами слуху.

За 2019 рік було реалізовано ряд заходів для реабілітації і розвитку дітей з порушеннями слуху. Раз на півроку запрошується аудіолог для налаштування кохлеарних імплантів(КІ) та слуховим апаратів (СА). Проведено низку майстер-класів та розважальних заходів, що дає змогу дітям спілкуватись та набувати нових навичок. В червні проведено оздоровлення 25 сімей з Маріуполя та інших міст України, на узбережжі Азовського моря, де, крім розважальних заходів та відпочинку дітей, проводилися заняття з аудіологом, логопедом-дефектологом та психологом.

Налагоджена співпраця з виробниками кохлеарних імплантів та центрами реабілітації дітей з порушеннями слуху. Спільними зусиллями, на базі Простору Підтримки, проведено дві конференції для фахівців та батьків, від виробників кохлеарних імплантів. Результатом цих конференцій стало налагодження трьохстороннього діалогу між ГО «Я Вас Чую», отоларингологами Маріуполя і відділом охорони здоров’я Донецької області. Сумісно розроблено «Програму з фінансування здоров’я дітей Донецької області», що включає в себе фінансування операцій з кохлеарної імплантації та заміну мовних процесорів дітям з КІ Донецької області, за рахунок обласного бюджету. Завдяки цьому діти та батьки отримали можливість своєчасного надання їм необхідної інформації та послуг без додаткових фінансових затрат.

У зв’язку з відсутністю фахівця аудіолога прийнято рішення про навчання налаштуванню кохлеарних імплантів одного з батьків громади, та подальше створення центру надання послуги налаштування кохлеарних імплантів та слухових апаратів для дітей Маріуполя та області. Завдяки грантовій програмі Простору Підтримки, громадою було закуплено необхідне обладнання для створення такої необхідної послуги. На регулярній основі проводяться заняття для батьків і дітей по розвитку мовлення.

Завдяки Карітасу Коломиї та Карітасу Маріуполя, 19 дітей з порушеннями слуху отримали подарунки до Дня Святого Миколая.

Також, з вересня 2019 року розпочато підготовку фахівців логопедів-дефектологів Маріуполя та Волноваського району, від спеціаліста моніторингу роботи систем кохлеарної імплантації, спеціаліста вищої категорії, вчителя методиста, членкині міжнародної Академії реабілітації Мед-ел, почесної лікарки асоціації отоларингологів Грузії – Шепеленко Ніни Володимирівни.

Налагоджена співпраця з Інклюзивно-Ресурсним Центром Центрального району Маріуполя, в якому виділено приміщення для роботи аудіолога, а також під облаштування сенсорної кімнати.

Глобальні зміни в житті навколо нас починаються з невеликих, але таких значущих безкорисних вчинків, які б могли суттєво допомогти ближньому. До волонтерського руху Карітасу Маріуполь приєднується все більше людей різних вікових категорій. Але, звичайно, рушійною силою багатьох суспільно важливих процесів можна вважати молодь.

Саме на їх потенціал та бажання позитивних змін ми спиралися протягом року. Студенти місцевих Вищих Навчальних Закладів (ПДТУ, МДУ, Дон.НМУ, Дон.ДУУ), Української академії лідерства, учні ліцеїв, загальноосвітніх шкіл за власним бажанням приєднувались до благодійних акцій Карітасу: акції зі збору продуктів харчування, предметів гігієни, вживаних речей «Добро роби-добре й буде», до Всесвітньої акції Щедрий вівторок; з надання перукарських послуг вихованцям школи-інтернату №2 «Яскрава осінь», свята до Дня захисту дітей «Територія добра».

Також наші волонтери надали допомогу Маріупольській міській раді в організації першого інклюзивного фестивалю творчості «Разом- ми єдині». Для студентів Української академії лідерства та Донецького Національного медичного університету, більшість з яких є немісцевими, залучення до волонтерської діяльності було дуже гарною нагодою інтегруватися в громадське життя міста, дізнатися про проблеми соціальної сфери.

Школа волонтерів, робота якої була розпочата у цьому році, прийняла до своїх лав 10 волонтерів, студентів Дон.НМУ. Програма Школи була прописана нашими фахівцями таким чином, щоб всі знання та навички, отримані у нас, були корисні як у майбутніх волонтерських проектах, так і у професійному житті.

Виготовлені волонтерами іграшки для адаптації до соціуму дітей з особливими освітніми потребами, свічки для благодійних ярмарку, імбирні пряники, художні майстер-класи- це та невелика частина зробленого молоддю для потреб нужденних.

Особливе місце у волонтерському складі займають люди середнього віку, що досягли вже у своєму житті певних успіхів у професійній сфері. Це і викладачі вищих навчальних закладів, художніх шкіл, вчителі загальноосвітніх закладів. Це- приватні підприємці і працівники банківської сфери, працівники сфери громадського харчування, патрульної поліції, рятувальники Мальтійської служби допомоги. Запити від окремих бенефіціарів або груп осіб часто стосувались саме послуг Pro Bono (інтелектуального волонтерства).

Волонтери допомагали у викладанні на Кулінарних курсах для дітей з дитячих будинків сімейного типу та вихованців школи-інтернату №2. Проводили тренінги та майстер-класи за своїми професійними напрямками: з першої домедичної допомоги, з розпису еко-торбинок, з проектного менеджменту, тощо.

Велику роль у розвитку волонтерського руху відіграють люди пенсійного віку, багато з яких були раніше отримувачами послуг в нашій організації (благодійна їдальня, соціальний гардероб, медична допомога, тощо). Було вирішено створити групу взаємо підтримки, з якою вдало працював психолог нашого проекту, розробивши для них курс «Мистецтво як ресурс». Люди старшого віку почали відвідувати театральні вистави, філармонію та концерти. Після стабілізації емоційного стану групи, багато її членів виявили бажання допомогти будь-яким чином дітям, вихованцям школи-інтернату №2 м. Маріуполя. Протягом осені пенсіонери відвідували малечу для дружнього спілкування та розваг, приносячи з собою різні смаколики, фрукти з присадибних ділянок, в’язані шкарпеточки, тощо.

Такий досвід роботи показав, що це приносить користь як відвідувачам, так і діткам, які часто позбавлені у інтернатному закладі можливості спілкування з бабусями та дідусями.

За підсумками 2019 року було організовано 57 заходів для залучення волонтерів та інших заходів за їх участі і зареєстровано 223 унікальні особи, що брали участь у якості волонтерів у вищезазначених заходах.

Простір Підтримки. Досягнення Центру розвитку громад за 2019 рік