Організація системи роботи щодо профілактики суїцидальної поведінки серед студентської молоді

Минулого тижня психологи проєкту Зміцнення соціальної згуртованості, Анна Чепелєва і Людмила Хоцька,  провели тренінг «Організація системи роботи щодо профілактики  суїцидальної поведінки серед студентської молоді» для педагогів Маріупольського електромеханічного технікуму.

Суіцид – усвідомлене позбавлення  життя, зроблене у стані  сильного душевного розладу або під впливом психічного захворювання чи гострих психотравмуючих ситуацій, коли власне життя перестає бути найвищою  цінністю. Причини самогубств  дуже різноманітні і це не тільки особистісні особливості підлітків, навколишня психотравмуюча обстановка, але й соціально-економічна, і моральна організація суспільства. Інтенсивність життя сучасної людини, здатності змінюватися і адаптуватися до соціального середовища припускають наявність або відсутність суїцидальної поведінки. Метою проведення заходу було допомогти педагогам сформувати розуміння щодо шляхів профілактики суїцидальної поведінки та межі їх  власної відповідальності в цьому питані.

Учасники заходу  отримали інформацію щодо особливостей  суїцидальної поведінки в підлітковому та юнацькому віці. Були розглянуті види та основні причини аутоагресивної поведінки, а також фактори ризику. Педагоги вчилися розпізнавати ознаки суїцидальної поведінки у підлітків та  надавати їм  допомогу і підтримку  в тяжкій життєвій ситуації.

В ході тренінгу використовувалися різноманітні психологічні вправи, що надало  учасникам можливість  отримати практичний досвід організації подібних заходів для студентів з метою формування в них негативного відношення до суїциду, як способу вирішення проблем.

Учасники зазначили переваги проведення заходу в формі тренінгу, що дозволило їм поспілкуватися з колегами в емоційно комфортній атмосфері, отримати підтримку та розуміння один від одного. За словами педагогів,  захід посприяв не тільки підвищенню професійної компетентності, але й згуртуванню колективу, створенню емоційно-позитивного клімату задля подальшої ефективної співпраці.