Правовий семінар для молодих журналістів відбувся завдяки БФ «Карітас Маріуполь»

У всьому світі журналістика вважається однією з найнебезпечніших професій. До таких висновків дійшли багато громадських та міжнародних організацій, включаючи ЮНЕСКО та ООН. «У всьому світі журналістам, які відіграють важливу роль у вільному та демократичному суспільстві, доводиться мати справу з цензурою, залякуваннями, переслідуваннями і навіть нападами», – нещодавно зазначила у своїй промові Верховна комісарка ООН із прав людини Мішель Бачелет. Це відбувається попри те, що свобода журналістської діяльності є невід’ємною частиною права на свободу вираження поглядів та інформації, гарантується статтею 10 Європейської конвенції про права людини, а в Конституції України – статтею 34. Тож, висвітлюючи найважливіші сфери життя, проводячи розслідування, збираючи інформацію з метою донесення її до суспільства, спілкуючись із великою кількістю людей, представники цієї професії кожного дня стикаються з різними перешкодами, непорозумінням та агресією.

З метою підвищення правової обізнаності, вивчення прав та обов’язків працівників ЗМІ в Україні, вміння працювати у правовому полі, не наражаючи себе на зайву небезпеку, керівник проєкту «Впровадження нових моделей надання безоплатної правової допомоги через місцеві органи влади», що реалізується БФ «Карітас Маріуполь» у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру, Олександр Магдаліц провів семінар для молодих журналістів та журналісток Маріуполя та Волновахи.

«Дуже вражений зацікавленістю цим заходом з боку молодих працівників ЗМІ нашого регіону. Серед присутніх були журналісти, що працюють у різних засобах інформації. Було багато запитань щодо прав при проведенні журналістських розслідувань, про створення фото- та відеоматеріалів, про роботу з держслужбовцями та про журналістську відповідальність. Під час семінару я пояснив, якими статтями захищена робота журналіста, яка є відповідальність за перешкоджання журналістській діяльності. Сподіваюся, це допоможе їм в роботі та надасть впевненості», – зазначив після заходу Олександр Магдаліц.

*** Ця стаття підготована у межах проєкту «Впровадження нових моделей надання безоплатної правової допомоги через місцеві органи влади», що реалізується БФ «Карітас Маріуполь» у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції.