Підтримка батьків учнів буферної зони є одним з пріоритетних напрямків роботи проекту

Підтримка батьків учнів буферної зони є одним з пріоритетних напрямків роботи

Соціальні працівники проекту «Психосоціальний супровід дітей та батьків/опікунів у буферній зоні на сході України» БО «Карітас Маріуполь» безперервно здійснюють плідну співпрацю з батьками дітей, що навчаються у школах буферної зони в локаціях Андріївка, Мирне, Новотроїцьке, Первомайське, Ольгинка, Єлізаветівка.

Основною задачею роботи є підвищення психологічної культури батьків, усвідомлення ними особливостей психологічного розвитку особистої дитини, як наслідок, покрашення стосунків у спілкуванні та спільній діяльності. Стратегічна задача проекту – створити безпечне середовище для повноцінного розвитку дитини, надати емоційної стабільності значним дорослим, що виховують та навчають дитину. Тому підтримка соціальними працівниками батьків, хоча і змінила формат роботи під час карантину, але не припинилась. Традиційні батьківські групові заняття тимчасово не проводились,  супровід відбувався у телефонному режимі, на он-лайн платформах. Основна тематика телефонних консультацій: «Як заохотити дитину до навчання», «Як організувати відпочинок, щоб  дитина відірвалась від телефонів і комп’ютерів», «Як пережити емоційні зриви та конфліктні ситуації», «Як батькам бути у ресурсній формі» та багато інших.

У лютому відновили роботу очні батьківські групи, але враховуючи карантинні обмеження, присутні були лише батьки, які є співробітниками закладів освіти. Під час соціальної нестабільності, підвищення рівня тривожності у населення в зв’язку з проявами пандемії, та інших катаклізмів, робота у школі стає дуже виснажливою. Тому взаємодія у групах була спрямована на відновлення особистих ресурсів та опанування новими конструктивними навичками міжособистісного спілкування, що є основною базою створення стабільного емоційного клімату у навчальному закладі та формування сприятливого середовища для навчання і розвитку дітей.