Під час пандемії соціальні працівники Карітас Маріуполь допомогають дітям та дорослим

Ах веснонька, весна – багато сюрпризів ти нам принесла!

А все так гарно починалось. Березень, весняні свята, дарування один одному подарунків, посмішок, п’янкий аромат первоцвітів. Природа оживає, сонечко пригріває і дарує нам, людям, нові надії, плани на майбутнє, сподівання. Начебто все йшло своєю чергою. Недарма кажуть, що маємо, не цінимо, а втративши, жалкуємо і починаємо замислюватись.

Наша робота щодо планування, проведення занять з дітьми та батьками, педагогічним персоналом проводилась без змін, за звичним графіком. За підтримки Бф « Карітас – Маріуполь» проекту «Психосоціальний супровід дітей та батьків/опікунів у буферній зоні на сході України» старші школярі мали можливість власноруч оздобити фоторамку для своєї близької людини, будь то матуся або хтось інший. Протягом тижня кожен клас, починаючи з 8-А по 11, старанно, за власною фантазією створювали подарунок в кімнаті «Карітас». Для здійснення творчих задумів дітей, наші координатори забезпечили усіми необхідними матеріалами: кольоровий папір, картон, клей, пензлі та яскраві, блискучі деталі для декорування. Також в березні ми закінчили четвертий блок батьківської групи «Розвиваючий зворотній зв’язок та ресурс для батьків» Ми, дорослі, хоч і маємо свій життєвий досвід, але іноді дивуємось, коли чуємо від інших такі прості поради для вирішення життєвих складнощів і починаємо знаходити той важливий рксурс, який у кожного з нас існує. Варто лише зазирнути і відшукати його.

І цей ресурс на сьогоднішній день дуже необхідний для всієї країни і для кожного з нас особисто. Наше суспільство зіткнулося з невидимою загрозою – вірусом, який вражає людей, приводячи до летальних випадків. Телевізійні новини, інтернес сайти багато і постійно про це говорять, пишуть і це впливає на нашу психіку, а вона у людей різна і сприймаття проблеми у кожного своя. Бо такі обставини у світі завели нашу країну у глухий кут і обмежили рух та живе спілкування один з одним. І ті зміни, що зараз відбуваються в нашій країні, заходи щодо профілактики захворювання, дії нашої влади – занадто багатогранна водночас інформація. І не кожен здатен адекватно її прийняти. Наразі припинений учбовий процес, зупинено транспортне сполучення, закриті кордони, скасовані великі масові заходи. Світ автоматично перейшов в режим сповільненої або навіть  раптової зупинки звичайного життя. Перераховувати теперішні події – це зайве. Головне ми це маємо і нам потрібно через це пройти з найменшими втратами і залишитись такими як ми є. Бо наше життя, режим, планування завтрашнього дня за власним шаблоном, все це відходить на другий план. Зараз головне життя та здоров’я нас самих та суспільства. Багато з наших українців не сприймають ситуацію належним чином, ігнорують карантин та вимушену ізоляцію, наражаючи себе та оточуючих на небезпеку. Ці дії стосуються кожного з нас особисто, ми мусимо прийняти ці заходи за належне, пам’ятаючи про нашу відповідальність. І лише у такому режимі солідарності полягає сила суспільства.

Тому, ми, соціальні працівники фонду «Карітас Маріуполь» проекту «Психосоціальний супровід дітей та батьків/опікунів у буферній зоні на сході України»  об’єднали наші зусилля і намагаємось разом вирішити як допомогти дітям і дорослим залишитися свідомими та опередженими. Фахові спеціалісти-психологи готові надати психологічну допомогу за телефоном та в режимі онлайн. Нашою метою є створення атмосфери емоційного спокою та впевненості навіть при самоізоляції усього суспільства. Впроваджуємо нашу роботу через соц. мережі, онлайн спілкування та телефоні розмови.

Можливо це явище змусе людство переглянути своє відношення до ситуації, до рідних людей, друзів, змінити свої пріоритети і взагалі до оточуючого свту.

Соціальний працівник проекту локації Андріївка
Психолог Соляник Ірина