«ПАПА ДЛЯ УКРАЇНИ»

Дім, де ми жили, розбито. Під’їзд забили дошками, всі мешканці роз’їхалися.

Світлану ми зустріли в Авдіївці. Вона переселенка з Красногорівки. В Авдіївку виїхала з чоловіком, донькою та двома онучками-близнятами. В Авдіївці теж неспокійно, але краще ніж в сусідній Красногорівці, п8ояснює жінка.

Тут хоча б якийсь життєвий тонус є, а там – мертва зона, – сумно зітхає Світлана, говорячи про рідну Красногорівку.

Так воно і є – в маленькому містечку на самісінькій лінії розмежування не залишилось жодного неушкодженого будинку. Але в Красногорівці все ще мешкають близько 11 000 людей. Всі вони усвідомлюють небезпеку життя на лінії вогню, але не у кожного є можливість виїхати.

Опалення в багатоповерхівках немає, часто вимикають електрику та газ через пошкодження під час обстрілів. Найскладніше доводиться старим – ані сил, ані коштів виїхати немає, ремонтувати домівки, що постійно руйнуються через обстріли – теж фінансово складно. Так і живуть вже майже три роки – закривають дірки від снарядів ганчір’ям, у вікна замість скла ставлять фанеру або ковдри вішають. Виживають.

Минулої зими Карітас Маріуполь за підтримки Карітас Австрія допомагав мешканцям буферної зони полагодити пошкоджені вікна.

Цього року підтримка прийшла з Ватикану. Наприкінці квітня 2016 року Папою Римським Франциском було оголошено гуманітарну акцію «Папа для України». Метою акції було залучення коштів для допомоги внутрішньо переміщеним особам та постраждалим внаслідок військових дій на сході України. Всього вдалося зібрати 16 мільйонів євро для України.

«Карітас України» став одним з партнерів фонду «Папа для України», що реалізовуватимуть програми допомоги мешканцям сходу.

В рамках цієї великої гуманітарного ініціативи, команда «Карітас Маріуполь» вже розпочала обстеження та складання списків будівель, які потребують негайного ремонту. До роботи з моніторингу пошкоджених помешкань долучилася Красногорівська військово-цивільна адміністрація. Результатом спільної роботи міської влади та «Карітас Маріуполь» є визначені 50 домогосподарств, в яких найближчим часом буде встановлено вікна.

Нажаль, навіть Папа Римський Франциск не може зупинити бойові дії на сході нашої країни, але всі ми спільними зусиллями можемо допомогти вижити в ці складні часи тим, кому пощастило менше ніж нам.

Ми хочемо зауважити, що і «Карітас Маріуполь» і фонд Папи Римського Франциска «Папа для України» приймають благодійні внески від будь якої установи або громадянина. Всі ці гроші йдуть виключно на допомогу людям, постраждалим під час бойових дій на сході України. Долучайтеся до благодійності!