Нікольське за допомогою фахівців «Карітас Маріуполь» готується до відкриття земельного ринку

Загальні збори Нікольської селищної ради. Автор фото О.Яроцький/БФ «Карітас Маріуполь»

Юрист БФ «Карітас Маріуполь» Олександр Яроцький згідно з проєктом «Впровадження нових моделей надання безоплатної правової допомоги через місцеві органи влади», що реалізується у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру, взяв участь у загальних зборах сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств, розташованих на території Нікольської селищної ради. Захід під головуванням Нікольського селищного голови Василя Мітько відбувся напередодні відкриття ринку обігу сільськогосподарських земель, що стартує 1 липня цього року. Учасниками зборів стали також керівники силових структур, структурних підрозділів селищної ради, депутати селищної ради, старости, працівники підприємств та представники громадськості.

Головною метою проведеної зустрічі було ознайомлення з оновленнями у законодавстві, налагодження взаємодії органів місцевого самоврядування з сільськогосподарськими підприємствами, фермерськими господарствами, орендарями та власниками землі, оформлення договорів оренди землі та дотримання законодавства щодо сплати податків для поповнення бюджету громади та її сталого розвитку.

Олександр Яроцький/ БФ «Карітас Маріуполь»
Голова Нікольської селищної ради Василь Мітько. Автор фото О.Яроцький/БФ «Карітас Маріуполь»

Під час засідання фахівець БО «Карітас-Маріуполь» розповів про нововведення у земельних правовідносинах, що відбулися у зв’язку зі вступом в силу Закону України від 28 квітня 2021 року № 1423-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин», пояснив хто має право на придбання, відчуження земельних ділянок та реалізації переважного права на купівлю земельної ділянки сільськогосподарського призначення.

«Серед багатьох питань, що турбують мешканців громади, досить болючим залишається наявність цирконієвого родовища поблизу сільськогосподарських угідь. Тепер люди хвилюються, чи можна вирощувати продукцію на цій землі, і яку саме, щоб це не суперечило законодавству, унеможливило видобуток цирконію в подальшому та захистило сільські угіддя. Я надав пояснення членам Нікольської громади щодо статті 130-1 Земельного Кодексу України, в якій йдеться, що для земель, на яких розташоване садівництво, видобуток надр не застосовується», – розповів по закінченні заходу юрисконсульт БФ «Карітас Маріуполь», радник із питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків, запобігання та протидії насильству на території Нікольської селищної ради Олександр Яроцький.

Зустріч пройшла у форматі відкритого діалогу, присутні отримали відповіді на питання та долучилися до активного обговорення.

***Ця стаття підготована у межах проєкту «Впровадження нових моделей надання безоплатної правової допомоги через місцеві органи влади», що реалізуєтья БФ «Карітас Маріуполь» у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції.

Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цій статті, належать  виключно авторам і не обов’язково відображають погляди ООН та урядів Данії, Швейцарії та Швеції.