Кожен випадок особливий, але досить типовий у наш час – юрисконсульт з Волновахи

Вже другий рік поспіль у Волновасі працює пункт надання безкоштовної правової допомоги. Очолює його юрисконсульт БФ «Карітас Маріуполь» Олександр Пефтібай. Цьогорічна каденція юриста пов’язана з виконанням проєкту «Ефективне врядування и залучення громадян задля досягнення правосуддя, безпеки, захисту довкілля та соціальної єдності у східній Україні», впровадженого БО «ПБФ Карітас Маріуполь» за підтримки Програми ООН із відновлення та розбудови миру. Тільки з початку цього року  понад 150 людей різного віку та соціального статусу звернулися по допомогу до фахівця Благодійного Фонду з різних питань. І кожний випадок – це окрема кропітка робота, на перший погляд непомітна, але пов’язана з купою документів, нормативних актів, організацій та структур, які можуть сприяти зміні ситуації, покращенню життя окремої людини. Олександр Пефтібай каже, що кожного дня виникають різні звернення і різні життєві ситуації. Кожний окремий випадок водночас і особливий, і досить типовий у наш час. Юрист пропонує декілька типових звернень до ПБПД БФ «Карітас Мріуполь».

* Помилка у документах – найтиповіша проблема

У квітні цього року звернулася бабуся Стрельнікова Параска Герасимівна  із села Андріївка (Бахчовик) через те що їй в міграційній службі відмовили у видачі загранпаспорту. Підстава –  невідповідність по-батькові у свідоцтві про народження з паспортом та іншими документами: в свідоцтві вона Гарасимівна, а в паспорті – Герасімівна.

Дії юриста: Разом із бабусею звернулися до РАЦСУ Волноваського району та подали запит до відповідного за її місцем народженням у Івано Франківській області. Це потрібно для отримання повторного свідоцтва із виправленим по-батькові, після отримання запиту та переговорів із міграційною службою бабуся вже в червні отримає загранпаспорт.

*Створення громадської організації

Мешканець села Ближнє Волноваського району Горобець Петро Євгенович, мав намір створити разом з  однодумцями спілку пасічників для захисту прав та інтересів бджолярів. Він отримав відмову в реєстрації громадської організації  від управління юстиції, яка обгрунтована присутністю юридичних помилок, які бенефіціар не розумів та потребував допомоги.

Дії юриста: було вивчено всі підстави відмови та самостійно виправлено всі недоліки та підготовлено всі необхідні документи згідно до діючого законодавства. Через місяць спілку пасічників було зареєстровано, вона активно діє до сьогодні.

В лютому звернувся мешканець смт. Новотроїцьке Попов Михайло, який намагався створити громадське формування з охорони громадського порядку у селищі. Передбачалася співпраця місцевого громадського об’єднання і поліції.

Дії юриста:  було підготовлено повний пакет документів на створення ГО та передано бенефіціару. У лютому цього року організацію було зареєстровано.

*Борги за підприємництво, яке залишилось на непідконтрольній території

В квітні 2021 року звернувся мешканець Маріуполя Слободянюк Володимир, який отримав від фіскальної служби Волноваського району вимогу про сплату недоїмки з єдиного соціального внеску. Вимога була мотивована тим, що під час його підприємницької діяльності за 2014-2015 роки не було сплачено ЄСВ, проте не було враховано, що через знаходження  підприємницької діяльності на непідконтрольній українському уряду території, бенефіціар не мав можливості ані проводити діяльність, ані сплачувати обов’язкові платежі.

Дії юриста: після вивчення нормативної бази та судової практики було складено та передано бенефіціару заяву про списання боргу адресовану  ГУ ДПС у Донецькій області. У разі негативної відповіді від ГУ ДПС у Донецькій області є попередня домовленість з бенефіціаром про підготовки звернення до суду.

Юрисконсульт, на відміну від адвокатів, суддів і прокурорів – зацікавлена особа, яка веде правовий захист бенефіціара і стежить за тим, щоб всі її дії велися відповідно до закону. Юрисконсульт готує документи та позови, вирішує всі конфліктні ситуації як в приватному порядку, так і допомагає у складанні позовів для розгляду у судах. Це юридичний представник окремо взятої людини у скрутній ситуації. При чому сфера діяльності кожного з юрисконсультів безпосередньо пов’язана з переважно паперовою роботою і постійним вивченням правових норм, нових вимог, постанов та змін у законодавстві.

***Ця публікація була підготовлена проєктом «Ефективне врядування и залучення громадян задля досягнення правосуддя, безпеки, захисту довкілля та соціальної єдності у східній Україні» в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу та урядів Данії, Швейцарії та Швеції. Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди Програми, ЄС та урядів Данії, Швейцарії та Швеції.