Тверде паливо жителям буферної зони, опіка над людьми похилого віку, подолання стресів і стереотипів

Карітас Маріуполь за тиждень

Навчання в школах

Caritas Internationalis

Минулого тижня командою проекту “Швидке реагування на сході України” було проведено ще кілька уроків з бережливого ставлення до прісної води в школах Мар’їнки та Красногорівки.

Загалом вже понад 100 дітей взяли участь у обговоренні питань дефіциту питної води та ефективного використання прісної води загалом.

Вже три місяці як працюють опікуни в проекті  домашньої опіки «Модель соціальних послуг та медичної допомоги в Донецькому регіоні України»

polska Pomoc

Пройдені курси з надання соціальної допомоги, оформлена документація, закінчився період адаптації. Робота кипить. Є позитивні відгуки від отримувачів соціальної допомоги – наших бенефіціарів. І це надихає не зупинятися на досягнутому, а рухатися вперед.

Зарубіна Ірина та Тетяна Вейдер - розробка методології формування підприємницьких навичок у опікунів проекту опіки Карітас Маріуполь

Одним із пріоритетних завдань проекту є створення умов , які дадуть можливість опікунам працювати та заробляти для своєї сім’ї самостійно. Для цього розробляється методологія формування підприємницьких навичок у опікунів.

Що вона буде включати:

• тестування з загальних знань із самозайнятості;
  • методичні рекомендації, пов’язані з відкриттям підприємницької діяльності або створення громадської організації;
  • рекомендації з вибору системи оподаткування;
  • покрокові інструкції із звернень до органів влади.

Також ми будемо консультувати та надавати юридичну допомогу опікунам, бажаючим відкрити власну справу в сфері надання соціальних послуг.

Візити колег

Caritas Mariupol - Polski zespół humanitarny

24 – 25 жовтня з дружнім візитом із Кракова (Республіка Польща) до “Caritas Mariupol” завітала Katarzyna Ewa Corominas (кординатор NGO Polski Zespół Humanitarny), яка надала можливість для працівників  “Карітас Маріуполь” та міського протитуберкульозного диспансеру м.Маріуполь пройти влітку місячне стажування та навчання у Małopolski Szpital Chorób Płuc i Rehabilitacji im. Edmunda Wojtyły за підтримки Polish Aid та Ministerstwo Spraw Zagranicznych (Міністерство Закордонних Справ Республика Польща).

Візит із Кракова до Caritas Mariupol - Katarzyna Ewa Corominas кординатор NGO Polski Zespół Humanitarny

Під час візиту були проведені переговори про подальшу співпрацю, обговорювалися загальні проблеми туберкульозу в Україні. Особлива увага приділялася питанням гуманітарної кризи та рівню соціального розвитку (якості життя) в регіонах буферної зони на сході України.

Також разом з медичною командою відвідали прифронтові населені пункти Павлопіль та Чермалик, де Katarzyna Ewa Corominas змогла побачити, як працюють лікарі, медичні сестри та опікуни проекту “Модель соціальних послуг та медичної допомоги в Донецькому регіоні України” за підтримки Fundacja Most Solidarności та Ministerstwo Spraw Zagranicznych, побачити наслідки збройного конфлікту, мала можливість поспілкуватись з місцевими жителями, представниками громад та нашими беніфіціарами.

Пацієнтам були зроблені ЕКГ, було виміряно рівень глюкози крові, проведені консультації та корекції лікування. Такого плану візити важливі для нас та для наших партнерів з-за кордону.

Лекція з профілактики туберкульозу

Лікарі “Карітас Маріуполь” провели тренінг з профілактики, діагностики туберкулезу та видів індивідуального захисту для працівників фонду “Карітас Маріуполь” (психологів, соціальних працівників, кризових менеджерів, медичних сестер, фасилітаторів, юристів, кухарів та активістів) у рамках навчання у Małopolski Szpital Chorób Płuc i Rehabilitacji im. Edmunda Wojtyły та співпраці з Polski Zespół Humanitarny за підтримки Polish Aid та Ministerstwo Spraw Zagranicznych (Міністерство Закордонних Справ Республика Польща).

Гуманітарне реагування – до 100 тонн твердого палива в тиждень

Триває дистрибуція твердого палива в селах буферної зони Донецької області.

Максимально використовуючи сприятливу погоду і, розуміючи важливість забезпечення людей теплом напередодні холодів, працівники фонду щотижня привозять до 100 тон твердого палива.

На початок опалювального сезону 230 сімей з невеликим доходом отримали по 2 тонни паливних брикетів.

До Івано-Франківська з сімейним візитом

Українське суспільство має ряд стереотипів. Причинами їх виникнення можуть стати відсутність достатньої та об’єктивної інформації, відсутність життєвого досвіду або емоційне сприйняття чи упереджене ставлення.

Стереотипи треба долати, бо вони заважають ефективно сприймати один одного, функціонувати у суспільстві і робити добрі справи.

Вирушили до Івано-Франківська з сімейним візитом

Щоб зруйнувати етнічні, релігійні, мовні, а може і ще якісь стереотипи, та подолати внутрішні конфлікти, шість родин з Маріуполя у супроводі фахівців проекту “Зміцнення соціальної згуртованості” вирушили до Івано-Франківська. Ми впевнені, що саме приватне спілкування та мандрівка державою розвіює неправдиві уявлення один про одного.

Жива бібліотека з нагоди Всесвітнього дня психічного здоров’я

В Карітас Маріуполь пройшла «жива бібліотека» з нагоди Всесвітнього дня психічного здоров’я. Жива бібліотека – це середовище для спілкування людей з різними поглядами і переконаннями на життя, основною метою якого є заохочення вільного діалогу, подолання стигми, цього разу – щодо розладів психічного здоров’я.

Психічне здоров’я — це стан благополуччя людини. Саме психічне здоров’я дозволяє людям реалізувати свій потенціал, досягати своїх цілей, справлятися з щоденними стресами, продуктивно та плідно працювати, робити внесок у свою спільноту.

Відсутність хвороби ще не означає нормальний емоційний стан, а люди, які мають психічні розлади, мають і свої сильні сторони. Намагаючись з’ясувати що є правда, а що міф, ми запросили на наш захід фахівців, які кожного дня таким чи іншим чином стикаються з психічними розладами чи їх наслідками.

До читання були представлені книжки «психіатр», «психолог», «поліцейський», «волонтер». Читачі задавали дуже багато питань, більша частина яких була продиктована стереотипами.

Для того, щоб зруйнувати ці стереотипні сприйняття, та подолати упередження, «книжки» відповідали як можна відвертіше на всі запитання:

• чи можливо опанувати майстерність жити з психічним розладом;
  • як говорити про це з людьми навколо себе, та й чи варто;
  • як поєднувати роботу і хворобу;
  • де викроїти місце для безболісного саморозвитку;
  • як будувати стосунки.

На читання однієї книжки відводилось 30 хвилин, і самим складним було здійснити обмін книгами — перервати спілкування і, навіть, по закінченні акції ще певний час у різних куточках бібліотеки читачі спілкувалися з гостями, фотографувалися на згадку, обмінювалися електронними адресами.

Захід відбувся в межах проекту «Зміцнення соціальної згуртованості».