Громадські організації створюються самими громадянами

Карітас Маріуполь - Громадські організації створюються самими громадянами

Юрист “Карітас Маріуполь” проводить консультації, наближаючись до фінальної фази проекту «Модель соціального обслуговування та медичної допомоги в Донецькому регіоні України» за підтримки Most Solidarności, Polska Pomoc та Ministerstwo Spraw Zagranicznych.

Активна позиція громадян щодо розвитку маленьких сіл та селищ може покращити взаємодію між органами самоврядування та громадою. Особливо це важливо в процесах децентралізації та створення об’єднаних територіальних громад. Новий пакет змін до діючого законодавства в сфері децентралізації та соціальних послуг, вперше, надає майже рівні можливості громадам щодо надання соціальних послуг, як громадськими організаціями, так і органами місцевого самоврядування з перерозподілом фінансування та знищенням монополії держави в цьому секторі.

Громадські організації створюються самими громадянами з метою просувати чи захищати їх спільний колективний інтерес, незалежний від держави. Громадська організація – це таке незалежне об’єднання громадян, яке може допомагати громаді та громадам будь-якої потуги краще організовувати, фінансувати, духовно-культурно збагачуватись тощо. Тобто діяти у злагоді з добрими громадами.

Переважна більшість громадських організацій отримує фінансування від програм донорської технічної допомоги Україні. Чому саме донорські організації допомагають Україні? Інші країни хочуть бачити в нас економічно сильного та передбачуваного партнера. Але, на підставі діючого законодавства України, на цей час, і органи місцевого самоврядування через різні інструменти можуть частково допомогти в фінансуванні громадського сектора. Наприклад, бюджет участі, оренда приміщення, що знаходиться в комунальній власності за 1 гривню, фінансування соціальних послуг.

Процедура реєстрації громадської організації складається з декількох етапів: проведення зборів засновників, затвердження найменування організації, проведення виборів голови організації, членів Правління, затвердження Статуту. Наступний етап – це реєстрація в обласному управлінні юстиції та в податковому органі не предмет отримання кода неприбутковості. Неприбуткові організації – це підприємства, установи та організації, що не є платником податку на прибуток. Процедура внесення неприбуткової організації до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр) регламентується Порядком № 440.

Громадські організації створюються самими громадянами

До Реєстру включаються неприбуткові організації – юридичні особи за кодом згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань. З даними реєстру можна ознайомитися на офіційному сайті ДФСУ.” – відмічає юрист Марина Чуйко.