Досягнення Кризового центру за 2019 рік

Простір Підтримки

Кризовий центр Простору Підтримки надає допомогу окремим особам та родинам, що опинились у скрутному життєвому становищі. Кризовий консультант та кейс менеджери надають допомогу у вигляді кризового втручання та соціального супроводу, психолог проекту допомагає людям стабілізувати свій психосоціальний стан, щоб в подальшому, людина мала змогу самостійно вирішувати наявні проблеми.

В 2019 році кризовий консультант надав допомогу більш ніж 100 особам які перебували у кризовому стані. Допомога включала в себе продукти харчування, предмети гігієни, речі та інші необхідні предмети побуту. Ця допомога значно допомогла стабілізувати стан наших клієнтів, заощадити власні кошти та направити їх на закриття інших базових потреб, оформлення документації, тощо.

Якщо люди потребували більш тривалої підтримки, в роботу включались кейс-менеджери Простору Підтримки. Понад 140 осіб отримали послуги супроводу, наші фахівці активно допомагали людям стабілізувати свій стан, допомагали з пошуком роботи, оформленням документів та соціальних виплат.

Також фахівці Кризового центру провели низку зустрічей:

• Була налагоджена співпраця з представниками КСН, з головами ОСМД Лівобережного району, до співпраці задіяний лобіст (для вирішення питань, пов’язаних з орендою землі) та юрист (відстоювання прав людини), надана інформація про послуги кейс-менеджерів і в результаті клієнти отримали соціальний супровід, а це дало їм змогу навчитись самостійно приймати рішення та долати труднощі;
  • Здійснено візити та налагоджена співпраця з психоневрологами міських лікарень №3, №7, до яких звертаються батьки, які опинились в складних життєвих ситуаціях та виховують дітей з особливостями. Вони проінформовані про свої права, пільги та про розвиваючі центри «Logos», «АВА» та «Kindermission», в які можна звернутись та відвідати заняття, пов’язані з соціалізацією та адаптацією;
  • Здійснено візит в смт.Мангуш до конюшні, обговорено з інструктором по іпотерапії можливість наших бенефіціарів відвідувати заняття по іпотерапії. З ними заключений договір про подальшу співпрацю.
  • Налагоджена співпраця з школами №17, №10, №34, №28, №4, проконсультувало родини дітей, що відвідують заняття в цих школах. Надано інформаційну підтримку в отриманні доступу до державних соціальних та медичних послуг, а потребуючі соціального супроводу оформлені в кейс;
  • Налагоджена співпраця з БО «Місія добра», отримано дитяче харчування та передано для новонароджених дітей, також, за допомоги громадського діяча та волонтера Сухомлінової Катерини надана допомога сім’ям, яким необхідна психосоціальна підтримка;
  • Налагоджена співпраця з Центральним та Лівобережним районними центрами соціальної реабілітації дітей-інвалідів, Лівобережним територіальним центром соціального обслуговування та в рамках нашого проекту «Гроші за роботу» були набрані клієнти до соціально важливої роботи, з можливістю подальшого офіційного працевлаштування. В Центральному реабілітаційному центрі клієнта, який робив масажі дітям з ДЦП офіційно працевлаштовано на посаду інструктор з ЛФК, реабілітолог, масажист. В територіальному центрі працевлаштовано клієнтку на вакансію – соціальний працівник. Також директорами центрів написані заяви та подані до міської ради на розширення штату та оформлення клієнтів, які відпрацювали у них по програмі «Гроші за роботу»;
  • Здійснено візит до військово-цивільної адміністрації селищ Широкине та Бердянське, проінформовано про діяльність кейс-менеджерів, виявлено та залучено до соціального супроводу потребуючі сім’ї.

Якщо клієнти відчувавали, що вони потребують психосоціальної допомоги, вони звертались до психолога Кризового Центру.

Така необхідна підтримка була надана більш, ніж 75 бенефіціарам в цьому році. За необхідністю, психолог проекту брала людину під свій супровід, щоб впродовж декількох індивідуальних консультацій допомогти людині стабілізувати та покращити свій психоемоційний стан.

Рік почався з роботи в ЗОШ №17 в якої виявилась купа проблем і у учнів, і у дорослих. Робота проводилась по запиту вчителів. Стосувалась, в основному, дітей з агресивною поведінкою та так званих «важких» підлітків. В процесі групових та індивідуальних консультацій, та тренінгів для вчителів були надані необхідні знання та навички, для встановлення нормальних відносин між вчителями та дітьми, які показували агресивну модель поведінки. Зворотній зв’язок від вчителів показав, що нам вдалося значно поліпшити ситуацію в шкільному соціуму.

Справжнім викликом в ході роботи стало відкриття, що деякі діти з неблагополучних родин голодували! До вирішення цієї проблеми долучились всі фахівці проекту Простір – за допомогою волонтерів назбирали продукти та годували дітей в шкільній їдальні до літніх канікул. А паралельно йшла активна робота психолога з батьками цих дітей.

Також, в цьому році була розпочата робота з групою взаємопідтримки для людей похилого віку «Мистецтво, як ресурс». Вона впродовж року міцнішала. В групі була динаміка позитивних змін. Люди зрозуміли роль та значення ресурсу, та почали впроваджувати свої ресурси в життя. Вони змінились всередині та зовні – стали позитивніше, більш усміхнені, більш охайні та навіть ошатні. Група вийшла на самостійні зустрічі на території Простору Підтримки. А згодом частина учасників групи забажала стати волонтерами «Карітас Маріуполь» та успішно реалізувала свої ініціативи, зокрема вони стали відвідувати Маріупольську школу-інтернат №2, та на регулярній основі проводили зустрічі з учнями початкових класів, які дуже потребували теплого спілкування та відчуття сімейного затишку.

В цьому році психолог Кризового Центру здобув сертифікацію фасилітатора дитячо-батьківських груп за міжнародною програмою розвитку дитини ICDP та модератора груп самодопомоги відповідно до методу «Інтегративна терапія спільнот» та успішно втілив ці знання в проведення роботи з групами.

Також в цьому році було організовано та проведено психологічний тренінг для учасників нашої Школи волонтерів, що дало змогу учасників здобути знання та навички в техніках спілкування, роботи з агресією, вирішення конфліктів, способах психологічного самозахисту та першої психологічної допомоги.

В індивідуальному консультуванні за цей рік було здобуто багато великих та маленьких перемог.  Це налагодження комфортного психологічного клімату в родинах (у відносинах діти-батьки та між партнерами), це змога клієнта «контейнерувати» свої емоційні стани у спеціаліста, це можливість навчитися керувати самому своїми емоційними виплесками, підвищити самооцінку, навчитися спілкуватись безконфліктно, мислити раціонально, приймати важливі для себе рішення, планувати життя, брати відповідальність за нього на себе, тримати свої та чужі межі та багато іншого.

Ці досягнення стали можливими, бо люди в процесі роботи з психологом знайшли в собі сили та мотивацію на зміни у своєму житті.

Найбільш значущими результатами по роботі психолога стали:

• Люди позбавились психологічних травм від ПТСР, та значно поліпшити свій рівень життя;
  • В ході психологічного супроводу клієнти, які мешкають в Східному районі Маріуполя позбулися страху обстрілів та знайшли в собі сили повернутись до нормального соціального життя;
  • Ті клієнти, які потерпали від панічних атак, навчились саморегуляції своїх емоцій, та позбулись наслідків, у вигляді психосоматичних захворювань;
  • Під час консультацій з деякими клієнтами, були виявлені ознаки психологічних травм через низьку самооцінку. Ці проблеми були успішно вирішені, та бенефіціари почали самостійно знаходити в собі необхідний ресурс та втілювати свої давні мрії у життя;
  • Родини, в яких були проблеми з взаємовідношеннями між батьками та дітьми, знайшли спільну мову та нормалізували відносини та свій емоційний стан;

Протягом року психолог Кризового Центру провела супровід двох студентів-практикантів кафедри психології Маріупольського гуманітарного університету. Практиканти мали змогу познайомитись з організаційною культурою та діяльністю Карітасу Маріуполя, долучитися до різних напрямків роботи психолога, отримати практичні навички, ознайомитись із правильним веденням документації в роботі психолога.