Досягнення Центру по роботі з дітьми та молоддю за 2019 рік.

Простір Підтримки

Центр по роботі з дітьми та молоддю розпочав свою діяльність приблизно рік тому. За цей час було створено та проведено декілька навчальних курсів, тренінгові заняття, майстер – класи, розважальні заходи, свята, молодіжні волонтерські ініціативи, просвітницькі заходи для батьків та колег із інших дитячих центрів мережі Карітас.

Основне завдання центру – турбота про гармонійний розвиток, особисту ефективність в соціумі та здоров’єзбереження дітей та підлітків, створення безпечного середовища та надання всебічної підтримки родинам з дітьми.

Для активних підлітків та молоді був розроблений тренінговий курс «Майстерня громадянина»

Світ змінюється та вимагає навичок, необхідних для ефективного функціювання в сучасному світі. Компетентнісні завдання курсу навчають дітей діяти та вирішувати реальні проблеми в таких сферах:

• Медіаграмотність та критичне мислення;
  • Фінансова грамотність та особистий бюджет;
  • Соціальний активізм та волонтерство;
  • Державотворення, формування лідерства.

За поточний рік цей курс прослухали близько п’ятдесяти дев’ятикласників (три навчальні групи). Після участі в заняттях курсу «Майстерня громадянина» десять дітей виявили бажання стати волонтерами. Юні волонтери приймали активну участь в реалізації розважальних заходів для дітей з інвалідністю та допомагали в проведенні міського свята до дня Захисту дітей, який організовували та проводили спеціалісти Простору підтримки.

Слухачі першого тренінгу «Майстерня громадянина» були ініціаторами продовження навчання в Центрі для дітей та молоді за напрямком «фінансова грамотність та особистий бюджет». Для реалізації цього запиту було розроблено та реалізовано два нових курси:

• Навчальний курс для молоді з родин СЖО «Бізнес своїми руками». Його мета – це ознайомлення з технологією виготовлення та реалізації готової продукції в техніці Hand Made. Під час занять учасники навчились робити їстівні букети в стилі «Food-флористик», готували та розмальовували імбирне печиво та пряники, вивчили технологію та закріпили на практиці виготовлення свічок та мила ручної роботи. Учасники прослухали, також, і заняття по організації підприємницької діяльності та каналів продажу товарів ручної роботи. А у Всесвітній день доброти (World Kindness Day) власноруч виготовлені та прикрашені солодощі подарували дітям з Лівобережного районного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів.
  • Фінансовий клуб для дітей, підлітків та молоді. Клуб організовано для тих, хто має активну життєву позицію, хоче сам бути творцем свого життя і мріє:
    • Навчитися вести особистий бюджет;
    • Зрозуміти власні обмеження щодо фінансів та способи їх змін;
    • Дізнатися про нові способи заробітку грошей;
    • Навчитися бачити нові можливості по створенню активів;
    • Розвинути навички ведення бізнесу та інвестування;
    • Розширити рамки мислення і зрозуміти психологію інвесторів і бізнесменів

Під час занять, ведучі гри (соціальні педагоги Карітасу) використовують соціально-економічний симулятор з управління ресурсами «Життєвий капітал», а для дітей молодшого шкільного віку – гру «Лісові комерсанти». Мета діяльності клубу: корекція поведінки учасників, аби їх дії по управлінню коштами в даний час і в майбутньому були свідомими та зваженими.

Творчий курс з пластилінової анімації

Мета курсу: розвиток творчих здібностей та оволодіння навичками покадрового створення анімаційного фільму.Результатом діяльності курсу став  анімаційний мультфільм «Сонячна система», який розповідає про таке рідкісне космічне явище, як парад планет.

Курс психологічних тренінгів “Я і соціум”

Головне завдання курсу – досягти позитивних змін у знаннях, ставленнях, намірах, уміннях і навичках, сприятливих для емоційного благополуччя дітей. Підлітки встигли розглянути питання толерантності, індивідуальності, свободи особистості та вибору, ефективної комунікації та вирішення конфліктних ситуацій.

Наш центр став гарною платформою для створення нових дружніх відносин та пошуку спільних інтересів. А завдяки отриманим знанням та власним зусиллям учасники стали більш успішними в сфері міжособистісних відносинах з батьками та однолітками.

Учасниками тренінгу стали підлітки з дуже різними  історіями, серед них: сироти, переселенці, діти з важкою і не дитячою долею. Загалом після відвідування тренінгів більшість підлітків сталі більш відкриті, впевнені, компанійські, а їх батьки та опікуни дуже вдячні та задоволені змінами. На даний момент вони продовжують підтримувати зв’язок з нами та сприймають цей момент, як дуже цінний у своєму житті.

На базі проекту Простір Підтримки було розпочате навчання батьків за Міжнародною програмою розвитку дитини (ICDP). Підхід ICDP засновано на ідеї, що найкращий засіб допомоги дитині –  допомогти дорослим, які про неї турбуються. Програма спрямована на покращення та гармонізацію дитячо-батьківських відносин. В результаті проходження навчання, батьки розширили свої уявлення про взаємовідносини з дитиною та поповнили скарбничку добрих інструментів любові до неї, У подальшому ефективно сприятимуть регуляції поведінки дитини, що стане гарантією дружби та щасливих відносин на довгі роки.

Кулінарні курси

Кулінарні курси зорієнтовані на те, щоб діти навчилися готувати самостійно. Проходили цей курс діти з Дитячого Будинку сімейного типу. Готували на чолі з волонтерами вишукані страви, такі як: “Крок-мадам” та “яйця Бенедикт”, сніданки “тости з нутеллою та бананами” , “американські панкейки з карамельним соусом”, навчилися випікати бісквіт та творожне печиво, готувати дуже смачні холодні та гарячі закуски, якими годували усіх охочих. Здавши екзамен – отримали сертифікати та, найважливіше, нових друзів та особливі знання, які обов’язково стануть у нагоді.

Літній денний табір

На час літніх канікул для дітей молодшого шкільного віку було організовано літній денний табір.

Табір працював на протязі трьох місяців (липень, червень, серпень).

Перша зміна «Мої права» була направлена на ознайомлення та збагачення знань дітей про власні права та можливості. Були запрошені гості з Патрульної поліції, які проводили заняття для дітей на вивчення дорожніх знаків, та вірне поводження на дорогах та з незнайомцями. А по закінченню першої зміни діти відтворили для своїх близьких та гостей спектакль «Попелюшка». Хлопці та дівчата розкрили свої таланти та здивували батьків співочими та танцювальними номерами.

На час прибування бенефіціарів у таборі, психолог проекту супроводжував та проводив розвиваючі заняття та ігри. Завдяки заняттям у дітей підвищився рівень адаптивності, вміння працювати в команді та самовиражатися,  знизився рівень тривожності та підвищилась психологічна компетентність.

Так як було багато дітей з підвищеним тонусом та гіперактивність, мали гарний вплив нейрогімнастика та психологічні ігри, такі як «Коржик» та «Ксенобіологія».

Проведення соціально-психологічної гри “Коржик”. Тренажер для вироблення таких якостей, як вміння домовлятися,  просити вибачення і прощати самому, формулювати претензії соціально – прийнятним способом. Персонажі цієї ігрової платформи – фантастичних істот, які “живуть” у внутрішньому психічному просторі людини і можуть приймати найрізноманітніші форми.  Фактично, знайомство з цими істотами – це знайомство з нами самими і нашими прихованими можливостями та особливостями.  Гра допомогла встановити взаєморозуміння між дітьми. Хтось продовжив індивідуальну роботу з психологом.

Друга зміна табору «Cultural space» мала за мету ознайомити вихованців з особливостями культури чотирьох країн: Німеччини, Греції, Індії та України. Була здійснена  організація та спільне проведення загальноосвітніх та розважальних заходів для дітей з представниками «Маріупольського Товариства німців Відергебурт». Діти знайомились з етнічною кухнею різних країн. Приймали участь в тематичних творчих майстер –класах, лялькових театрах та пройшли багато цікавих вікторин. А здобуті знання змогли продемонструвати на заключному  квесті «Пошук скарбів».

Третя зміна табору  «Світ професій» мала за мету:

• Ознайомити вихованців з особливостями таких професій, як: поліцейський, інкасатор, кінолог, кухар, кондитер, рятувальник, еколог.
  • Сформувати у дітей культуру турботи про своє здоров’я, як фізичне, психологічне та соціальне.

Діти були в гостях у Маріупольському міжрайонному відділу поліції охорони, також приймали гостей з Мальтійської служби порятунку.

Крім того, під час цієї зміни були організовані заходи з дітьми, спрямовані на розвиток соціального  активізму.

Завдяки співпраці з ГО «Eco Junk», які плідно займаються темою екології, діти брали участь у волонтерській акції: «Я розділяю сміття – це просто!» та розпису еко – сумок для благодійного аукціону.

Нейрогімнастика

Завдяки спеціально підібраним вправам організм координує роботу правої і лівої півкуль та розвиває взаємодію інтелекту та тіла. Кожна з вправ сприяє активації певної ділянки мозку і включає механізм об’єднання думки та рухів.

Після цього був розвинений цілий екологічний напрямок.

На базі «Карітас Маріуполь» було встановлено контейнер по збору пластикових кришечок, які потім відправляються на вторинну переробку або використовуються у творчих заходах.

Для активних батьків та дітей проводилися навчальні заняття щодо сортування сміття.  Малі та дорослі дізналися про місця збору різних матеріалів у нашому місті та вже мають за мету в подальшому сортувати. А з пластикових кришечок, за допомогою випускниць курсу «Я і соціум» було створено ортопедичний килим для дітей з плоскостопістю. Користь такого килима було підтверджено лікарями. Килимок було подаровано Приморському інклюзивному центру.

Соціально активні діти, які цікавляться темою екології, отримали у подарунки товари для творчості та авторські казки-розмальовки про екологію.

Проведення тематичних святкових заходів є невід’ємною складовою щасливих посмішок та незабутніх вражень дитини. В цьому році були проведені:

• Щорічна акція «Шкільний портфелик» у м. Маріуполі та смт Нікольському. Окрім чудових вражень отримали шкільні набори майбутні школярі.
  • Святковий захід до Дня захисту дітей з ціллю благодійної акції по збору коштів для Серафима Дзиґа, який втратив матір в автокатастрофі, який провів проект «Простір Підтримки» у місцевому парку за допомогою участі волонтерів. Створення пряникових будиночків, психологічні експрес-консультації, розважальні заходи, безпрограшна лотерея та смачні подарунки чекали на дітей
  • Святковий захід «День матері», на якому діти самостійно влаштували подарунок для своїх матусь, виступаючи в різних сценках, говорячи слова подяки.
  • Святковий захід «Вітання весні» було проведено у смт Волновасі для дітей з особливими потребами, на якому були рухливі ігри, розпис різнокольорових млинців. Діти відчули прихід весни, та остаточно попрощалися з зимою, створивши колективно велике сонечко.
  • Святковий захід до Дня Вишиванки. Дівчатка прийняли активну участь у цьому заході, продемонстрували вишукане українське вбрання. Познайомилися з українськими ляльками-мотанками та створили з батьками українську хатинку.
  • Святковий захід до Дня Святого Миколая у м. Маріуполі та смт Волновасі. Брало участь більше 120 дітей. Було залучено волонтерів.