Діємо разом: про що домовилися правоохоронці та благодійники

Після підписання Меморандуму про співпрацю з поліцією Донецької області проведено спільну Zoom-конференцію між працівниками служби превенції ГУНП Донецької області та юрисконсультами БФ «Карітас Маріуполь», які задіяні у проєкті «Впровадження нових моделей надання безоплатної правової допомоги через місцеві органи влади», що реалізується у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру.

Діємо разом: про що домовилися правоохоронці та благодійники

У конференції взяли участь керівник управління превентивної діяльності ГУНП Донецької області Владислав Юров, керівник проєкту БФ «Карітас Маріуполь» Олександр Магдаліц, керівники підрозділів поліції з Мар’їнки, Мангуша, Волновахи, Покровська та юристи з п’яти населених пунктів області, в яких діють пункти надання безкоштовної правової допомоги населенню.

За результатами конференції поліція та благодійники прийняли спільне рішення про допомогу та взаємодію щодо звернень населення, оперативне реагування на них та їх перерозподіл за належністю до інших сфер юриспруденції з метою ефективного вирішення проблем кожного з заявників. Під час конференції було вирішено низку питань щодо здійснення юридичного супроводу мешканців Мар’їнки та Мангуша.

«Я звернулася до учасників конференції з боку поліції по допомогу у пошуках зниклої людини, бо в мене зараз є сім’я, що шукає зниклого батька. Отримала доцільні та корисні поради з цього приводу, розумію в якому напрямку рухатися далі та точно знаю, що можу розраховувати на допомогу служби превенції. Я, як юристка, розумію та поважаю роботу поліції, знаю, як важко працювати в законодавчому полі. Нам, юристам, дуже важливо працювати в контакті з правоохоронцями, бути постійно на зв’язку. Є багато питань, де потрібна допомога поліції. Крім сьогоднішнього звернення на практиці доводиться стикатися з домашнім насильством, конфліктами з сусідами та родичами. У таких випадках позитивного результату можна досягти тільки разом», – поділилася враженнями після спілкування з поліцейськими юристка Мар’їнського пункту надання правової допомоги БФ «Карітас Маріуполь» Оксана Федорова.

«Наступного разу підключимо до розмови всіх замів служби превенції, щоб було злагоджене спілкування громади та поліції з будь-яких питань. Якщо буде потрібна допомога конкретній людини, то не бачу жодних перешкод для її візиту разом із юристом до наших працівників», – сказав по закінченні онлайн-зустрічі Владислав Юров.

«Через три місяці підготовчої роботи, оцінки ефективності, нарад і переговорів ми починаємо роботу зі службою превенції Донецької області. Упевнений, юрисконсульти «Карітас Маріуполь» та співробітники поліції зможуть налагодити ефективніший механізм захисту прав громадян. 12 територіальних громад Донецької області включені в нову спільну ініціативу»,– додав Олександр Магдаліц.

***Цю статтю підготовано у межах проєкту «Впровадження нових моделей надання безоплатної правової допомоги через місцеві органи влади», що реалізується БФ «Карітас Маріуполь» у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН із питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.