Будемо кожного дня долати перешкоду за перешкодою – Олександр Магдаліц

Олександр Магдаліц

Кінець року – лише час підведення підсумків, а не кінець важкої та самовідданої роботи, яку продовжують фахівці БФ «Карітас Маріуполь» разом зі своїми партнерами. Турбота про людей не має кінця, бо захист і допомога людині – сутність благодійної діяльності. П’ять проектів БФ «Карітас Маріуполь», спрямованих на соціальний захист людей, їх фізичне та психологічне здоров’я, на поліпшення умов життя та юридичну підтримку населення під час війни, що вирує вже 8 років, продовжують свою роботу. Деякі з проектів тривають вже не один рік, деякі тільки почали працювати, але всі мають одну ціль – забезпечити гідне життя людям, які опинилися у скрутному становищі. Саме про ці проекти відзвітували фахівці благодійної організації перед президентом Карітас України пані Тетяною Ставничи під час її візиту у Маріуполь в листопаді 2021 року.

Тетяна Ставничи

«Якщо проаналізувати ті проекти, що були представлені під час мого перебування у БФ «Карітас Маріуполь», то вразили мене і  соціальний, і юридичний, і проект по відновленню водопостачання, який тільки розпочався. Всі компоненти цих проектів не одноразові, вони спрямовані на довгострокову допомогу, вони дуже глибокі і можуть змінити обставини на краще, можуть змінити життя людей, зробити його повноцінним. Я не кажу, що базові потреби, на які раніше була спрямована допомога, не потрібні, вони, безумовно, мають значення – під час будь якої кризи треба підтримувати людську гідність. Але це лише перший рівень.

Після зустрічі в Маріуполі я відчула, що нині діючі проекти міняють обставини, в яких опинилися люди, спонукають запрацювати існуючу систему, а це вже інший рівень допомоги, більш фаховий, ніж раніше. Я помітила, працюючи у Карітас, що коли ті, хто надає допомогу, посмакували, що означає допомогти людині, відчули, що є позитивні наслідки тієї допомоги, вони починають горіти.

Це відчуття запалює людей на подальшу працю. Тому мені було дуже приємно бачити, як у людей очі горіли, коли вони розповідали про свої досягнення та успіхи. Це надихає», – розповіла президент Карітас України Тетяна Ставничи після зустрічі з фахівцями та керівництвом  БФ «Карітас Маріуполь».

Про один з проектів, який був впроваджений і реалізований цього року, який сягнув за межі звичайної правової допомоги населенню, а вийшов на рівень допомоги громадам, який об’єднав фахівців 16 новостворених ОТГ та юристів і держслужбовців з багатьох областей у прагненні змінити законодавчу систему,  розповідає керівник юридичних проектів БФ «Карітас Маріуполь» Олександр Магдаліц. Він вважає, що в даний час саме правова допомога важливіша та більш ефективна за гуманітарну та соціальну, бо дає змогу людям самостійно отримати інструменти захисту і себе, і власного бізнесу. Далі – пряма мова.

Допомога іншого гатунку

«Програма правової допомоги та економічного розвитку Східної України», започаткована минулого року за допомоги Данської ради у cправах біженців – DRC, була спрямована на додаткове фінансування громад  та стимулювання розвитку бізнесу, то проект від ПРООН «Впровадження нових моделей надання безоплатної правової допомоги через місцеві органи влади» був більше спрямований на пошуки ефективної моделі надання правової допомоги людям безпосередньо за місцем їх перебування.  Ми протягом двох років шукали універсальну, гнучку модель, яка  підходила б для усіх громад – місцевої влади або військово-цивільної адміністрації, сільської або місцевої, моногромади з підприємствами чи ще роздробленої. Ми знайшли  і продемонстрували універсальні та дієві засоби такої допомоги. Нині юридична допомога спрямована не тільки на безоплатну допомогу мешканцям, а й на юридичну допомогу новоствореним ОТГ.

Комунікатори проектів

Якщо порівнювати наші проекти з тими, що реалізують наші партнери, громадські організації, волонтерські об’єднання та благодійні фонди, то відрізняються вони нашими фахівцями. Всі наші юристи раніше працювали у соціальному та гуманітарному напрямках, тому вони найкращі комунікатори між людьми, між людьми та місцевою владою, між владою та держустановами. Їхні навички та знання допомагають не тільки безпосередньо здійснювати свою роботу, а й допомагають іншим проектам заходити в ту чи іншу громаду, якщо громада того потребує. Ми вміємо працювати з кризовими ситуаціями, розуміємо роботу соціальних служб та держустанов і  робимо все для комфортного співіснування різних проектів. Це значно підвищує кількість проектів, що сприяє розвитку громад у різних напрямках.

Навчився сам – допоможи іншому

Декілька років тому БФ «Карітас Маріуполь» не мав досвіду юридичної роботи, тому в перші часи нам допомагали досвідчені партнери з Данської ради у справах біженців. Далі ми переймали досвід у наших колег, які вже працювали у напрямку надання безоплатної правової допомоги. А вже через рік у нас були свої фахівці, які кожного тижня підвищували свій рівень, навчалися, проходили всілякі семінари та тримали руку на пульсі законодавчих змін. Тепер ми самі готові навчати, що ми і робимо. Під час реалізації проекту від ПРООН ми розробили посібник, який передаємо у всі громади Донецької, Луганської та Запорізької областей, щоб у громад була змога використати наш досвід, започаткувати його у своїй громаді.

Зараз ми співпрацюємо з Маріупольською асоціацією жінок «Берегиня», з «Право на захист», з державною службою безоплатної правової допомоги – БПД, зі Східною правозахисною групою «Восток SOS» та Данською радою у справах біженців. Там, де закінчується наша, так би мовити, юрисдикція, починають працювати інші. Ми передаємо їм списки людей, які потребують допомоги, для подальшого вирішення проблем, бо кожна з організацій має свій напрямок, свої завдання, сфери впливу та фаховість. Наша головна задача – ніколи не залишати людей без допомоги, навіть якщо якийсь з проектів закінчився.

Про досягнення та амбітні плани на майбутнє

За півтора роки ми надали допомогу 7000 унікальним бенефіціарам, і неодноразово. Ввели в дію 40 нормативно-правових актів на території Донецької та Луганської областей, які допомогли у розвитку та становленні новостворених громад. Почали низку адвокаційних кампаній, які допомагають вже зараз оптимізувати бюджети громад. Наші фахівці стали засновниками такої ж самої програми, яку розробили ми, тільки вже на місцевому рівні. Відбулося це поки що у двох громадах – Нікольській Донецької області та Нижньотеплівській Луганської області, але процес йде, і з часом таких громад буде більше, я впевнений. Ми створили достатньо потужну гарячу лінію у двох областях. Завдяки її роботі люди можуть отримати правову допомогу, не виїжджаючи з віддалених населених пунктів. У зв’язку з закінченням проекту від ПРООН, декілька номерів нам довелося віддати місцевим радам, бо людей не можна залишати сам на сам з проблемами. Щоб утримати роботу цієї лінії ми звернулися по фінансову допомогу до Карітас України і інших партнерських організацій. Відповідь президента Карітас України Тетяни Ставничи дала надію.

«Дуже шкода, що керівники юридичного проекту звернулися до нас по допомогу у проміжному фінансуванні трохи запізно, наприкінці року. Думаю, у наступному 2022-му ми це фінансування знайдемо та подумаємо про масштабування такого важливого проекту», – сказала пані президент.

Ми почали вирішувати земельні питання для громад, бо земля – основа їх бюджету. Ми сформували потужну групу фахівців-законотворців зі всієї України, розробили 14 змін до закону про користування землею для ВЦА. Провели низку адвокаційних кампаній спрямованих на те, щоб жодна з громад не відчувала себе обмеженою в правах згідно з принципами демократії. Всеукраїнське видання «Місцеве самоврядування» вже повідомило всю Україну про наші здобутки у сфері землеустрою. Тепер ми намагаємось донести наші пропозиції до вищих ешелонів влади, включаючи Кабмін та профільні кабінети. Зараз маємо підтримку з боку Комітету з питань землеустрою, співпрацюємо з Міністерством реінтеграції тимчасово окупованих територій та Держгеокадастром, і вже готові до внесення законопроектів на розгляд Верховної Ради України.

Попереду ще багато роботи. Будемо долати всі перешкоди одну за одною, наполегливо та цілеспрямовано.